Kiedyś ciasto maślane często gościło na stołach. Ucierano je tradycyjnie w makutrze. Dziś to naczynie jest rzadkością, za to prawie w każdym domu znajdzie się mikser, który z powodzeniem je zastąpił. Chociaż klasyczna metoda miała swój urok, dzięki mikserowi ciasto zrobisz o wiele szybciej i bez wysiłku. Smak pozostał jednak niezmienny. Jest słodkie, miękkie i wilgotne, a dzięki dużej ilości śliwek dosłownie rozpływa się w ustach.

Jak zrobić maślane ciasto ze śliwkami?

Maślane ciasto ze śliwkami zrobisz w kilku prostych krokach. Na początek należy utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (ale nie trzeba ucierać masła do białości). Użyj miękkiego masła, dzięki czemu łatwo połączy się z cukrem. Do masy maślanej dodaj pozostałe składniki, cały czas ucierając je mikserem. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek i połącz całość za pomocą łopatki. To proste ciasto, które zawsze się udaje. Jeśli połączysz składniki ze sobą w odpowiedniej kolejności, to możesz zapomnieć o zakalcu. Uzyskasz puszyste, maślane ciasto, które znika z talerzyków w try miga. Duża ilość masła w cieście sprawia, że nie wysycha ono i długo pozostaje świeże, a dodatkowo jest miękkie i wilgotne.

Przepis na maślane ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój w kosteczkę i przełóż do miski. 
  2. Ucieraj je mikserem przez kilka minut. Dodawaj cukier po łyżce, cały czas ucierając. 
  3. Białka oddziel od żółtek. Do masy maślanej dodaj żółtka, ucieraj przez kilka minut. Gdy składniki się połączą, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiane przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko, aż grudki mąki nie będą widoczne
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj je do ciasta i delikatnie wmieszaj je łopatką (uważaj, by masa nie opadła i pozostała puszysta). 
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch. 
  6. Śliwki umyj, usuń z nich pestki i osusz je. Ułóż je na cieście skórką do dołu. Posyp delikatnie cynamonem (jeśli lubisz). Użyłam węgierek, ale sprawdzi się niemal każda odmiana. Jeśli masz większe owoce, pokrój je na mniejsze kawałki.
  7. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto ostudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.