Gdy tylko nadchodzi jesień, od razu zabieram się za pieczenie. Nie wiem, czy dlatego, że robi się zimno, czy też przez dłuższe wieczory, w każdym razie testuję mnóstwo przepisów na domowe pieczywo. Ostatnim hitem w moim domu jest chlebek, który nie tylko ma piękny kolor, ale również kształt, a przygotowanie go jest niezwykle proste.

Jak zrobić jesienny chlebek?

Bazą mojego jesiennego chlebka jest dynia, która nie tylko nadaje mu smak i kolor, ale również jest inspiracją do jego wyglądu. Formuję ciasto chlebowe na kształt świeżej dyni. Wbrew pozorom nie jest to w ogóle trudne. Wystarczy 4 sznureczki (najlepiej bawełniane) ułożyć na papierze do pieczenia tak, by się krzyżowały. Na sam środek kładę uformowany bochenek, a sznureczki związuję na jego wierzchu. Po upieczeniu trzeba je delikatnie rozciąć i zdjąć. Upieczony bochenek przypomina kształtem dynię, ale nie to jest w nim najważniejsze (bo upiec możesz też go w zwykłej foremce, jeśli nie masz ochoty na kombinowanie z wyglądem). Kluczowy jest jego smak i konsystencja. Miękisz jest mięciutki i delikatny, a skórka niesamowicie chrupiąca. 

Adobe Stock, Sunny Studios

Przepis na chlebek dyniowy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g puree z dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g pestek z dyni
  • garść ulubionych ziaren do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj dyniowe puree. Dynię pokrój na kawałki, skrop oliwą i posól. Ułóż ją na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45, aż będzie miękka. Wyjmij ją z piekarnika i wydrąż z niej miąższ (skórki nie będą potrzebne). Zmiksuj go na gładkie puree.
  2. Następnie przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z solą i drożdżami. 
  3. W drugiej misce wymieszaj dyniowe puree z jogurtem i olejem. Przełóż całość do miski z mąką i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Dodaj garść pestek dyni i ponownie wymieszaj.
  4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  5. Po tym czasie wyjmij je na blat i złóż kilkakrotnie (naciągając końce na wierzch). Uformuj bochenek i porządnie obtocz go mąką. Ułóż go na 4 sznureczkach i zwiąż je (jak na zdjęciu wyżej). Natnij chleb z wierzchu, posyp garścią ziaren i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  6. Piecz w 220 stopniach przez 35-40 minut, aż będzie rumiany. Na spód piekarnika wstaw blachę z wodą, aby chleb po upieczeniu miał chrupiącą skórkę.

Źródło przepisu: Facebook.com/Swojskie Jedzonko