Uwielbiam kroić bochenek domowego, świeżego chleba w zgrabne pajdy i serwować rodzinie na śniadanie, kolację albo jako dodatek do zupy. Z tym przepisem na portugalski chleb z gara to nie tylko możliwe, ale też bardzo proste. 

Co będzie potrzebne do zrobienia tego chleba?

Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne, którego będziesz używać, musi mieć pasującą pokrywkę, bo przez większość czasu chleb piecze się pod przykryciem. Żeby nadać mu piękny kształt, przyda się też koszyczek rozrostowy lub zwyczajny duży i metalowy durszlak wyłożony ściereczką. Gdy ciasto będzie w nim wyrastać, nabierze bochenkowych krągłości. 

Jeśli masz ochotę zrobić na wierzchu chleba jakiś wzorek, przygotuj też ostry nóż. Poza tym będzie ci potrzebna jedynie duża miska, drewniana łyżka i waga kuchenna, żeby dokładnie odmierzyć składniki oraz oczywiście - sprawny piekarnik. 

Jak zrobić pyszny portugalski chleb z gara?

Chleb z gara piecze się w wysokiej temperaturze (220 stopni C) przez 30 minut pod przykryciem, a następnie już bez pokrywki dodatkowy kwadrans. Dzięki temu ma nie tylko idealnie krągły kształt - zyskuje też wspaniale chrupiącą skórkę oraz środek, który jest miękki i bardzo puszysty. 

Najwięcej czasu zajmuje czekanie, aż drożdże zaczną pracować i chleb porządnie urośnie (ok. 1 i 1/2 godziny). Dlatego jest to pieczywo, które najlepiej upiec wieczorem, dać mu ostygnąć do rana i dopiero wtedy podać je na śniadanie. 

Jeśli zależy ci na czasie, surowe ciasto możesz też podzielić na niewielkie kulki. Dzięki temu, zamiast pojedynczego bochenka, upieczesz pyszne i chrupiące, a na dodatek szybkie bułeczki. 

Fot. Getty/iStock, Ahorica

Przepis na portugalski chleb z gara

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej typ 750 lub 650
  • 425 g ciepłej wody (ale nie gorącej)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wlej ciepłą wodę. 
  2. Wymieszaj do połączenia składników i odstaw masę na 40 minut. 
  3. Następnie dodaj pokruszone drożdże i wsyp sól. 
  4. Ciasto dokładnie wymieszaj. 
  5. Następnie przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 90 minut. 
  6. Piekarnik nagrzej do 240 stopni C i wstaw do środka żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, w którym będziesz piec chleb. 
  7. W tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat. Uformuj bochenek i umieść go w koszyczku rozrostowym lub durszlaku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Ciasto na chleb umieść w koszyczku złączeniem do góry. Przykryj je ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut.
  8. Następnie wyjmij naczynie z piekarnika i obniż temperaturę w piekarniku do 220 stopni C.
  9. Chleb bardzo ostrożnie przełóż do gorącego gara. 
  10. Wierzch bochenka natnij w kilku miejscach. Garnek przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
  11. Piecz 30 minut. 
  12. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 15 minut. 
  13. Po tym czasie wyciągnij garnek z chlebem z piekarnika. Ostrożnie przełóż bochenek na kartkę. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Portugalski chleb z gara jest tak smaczny, że możesz go jeść nawet z samym masłem. Jeśli jednak chcesz podać go bliskim z jakąś dobrą pastą lub smarowidłem, zapraszam cię na nasz redakcyjny kanał messenger. Znajdziesz tam wiele inspiracji i przepisów na domowe dodatki do chleba.