Odkąd przyrządziłam te niezwykłe, słodziutkie przetwory po raz pierwszy, nie liczą się już dla mnie żadne konfitury z pigwy czy nawet babcine powidła. Okazało się, że persymona, czyli kaki, to doskonała baza dla gęstej, kremowej, wręcz maślanej marmolady. Nie tylko rozpływa się w ustach, ale także zostawia na kubkach smakowych wspomnienie całej plejady owocowych gwiazd – przypomina morele, mango, śliwki i gruszki razem wzięte. W kilku prostych krokach i z minimum składników można zrobić coś naprawdę wspaniałego na zimę i odświeżyć oklepany spiżarniany repertuar.
Co można zrobić z persymony na zimę?
Wiele osób z niecierpliwością czeka na sezon na kaki, który w Polsce rozpoczyna się w październiku. Ale raczej po to, by zajadać się świeżymi owocami, a nie zamykać je w słoiczkach. A szkoda, bo okazuje się, że z persymony można stworzyć różne ciekawe przetwory. Na czele z tradycyjnym dżemem. Wystarczy dodać cukier i sok z cytryny, który pomoże uzyskać żelową konsystencję. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie musu lub galaretki na zimę. Kaki dobrze łączy się między innymi z pomarańczą, brzoskwinią, ananasem i gruszką, a nawet z orzechami. Do słoiczka warto dorzucić przyprawy, na przykład cynamon, goździki lub imbir (zwłaszcza jeśli decydujesz się przyrządzić dżem z dodatkiem pomarańczy).
Wariantów jest sporo, ale ja polecam włoską marmoladę z persymony i jabłek. Jest gęsta, aksamitna, nie potrzebuje żadnych żelfiksów, żeby mieć idealną konsystencję. Do tego ma subtelny aromat wanilii. Dla mnie to najlepsze jesienne „perfumy", które otaczają mnie jak chmurka i wypełniają cały dom podczas gotowania.
Włoska marmolada z kaki – przepis
Składniki:
- 1 kg kaki
- 450 g cukru
- 250 g jabłek
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej
Przygotowanie:
- Umyj kaki, oderwij szypułki. Pokrój owoce w ćwiartki i oddziel miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Umieść w garnku kaki i jabłka. Dodaj cukier, esencję waniliową oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Przykryj i odstaw na około 2 godziny.
- Postaw garnek na gazie i podgrzewaj owoce z dodatkami przez około 30 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Zmiksuj wszystko razem za pomocą ręcznego blendera. Z powrotem doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez mniej więcej 15 minut.
- Przełóż marmoladę do czystych, wyparzonych słoiczków. Mocno je zakręć i odstaw do góry dnem. Potem pasteryzuj je przez 20 minut w garnku z wodą. Pozwól im wystygnąć w kąpieli. Następnie wyjmij je, osusz i całkowicie wystudź. Dopiero wtedy przenieś do spiżarni.
Jak podawać marmoladę z kaki i jabłek?
To ideał do kanapek. Ale nie tylko takich zwykłych, na chlebie. Warto rozsmarować ją także na chrupiącej grzance lub chałce. Świetnie komponuje się z maślaną brioszką lub serowym ciastem drożdżowym. Ponieważ jest gęsta, gładka, bez kawałków owoców, można nią szprycować pączki, słodkie bułeczki lub muffinki już po upieczeniu. Marmolada sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników lub pierogów. Ciekawie łączy się z serami, zwłaszcza z zapiekanym camembertem (posyp taką kompozycję orzechami, a otrzymasz prawdziwą ucztę dla zmysłów).
Fot. Getty/iStock, letterberry
Źródło: fattoincasadabenedetta.it

















