Redaktorki z naszej redakcji donoszą, że w niektórych Biedronkach owoce kaki są właśnie w promocyjnych cenach. Warto więc skorzystać z okazji, kupić więcej i zrobić z nich wyśmienity dżem. 

Co to są owoce kaki?

Owoc kaki ma wiele różnych ciekawych nazw, możesz się spotkać np. z określeniami: persymona, owoc szaron, hebanowiec wschodni, chińska śliwka czy hurma wschodnia. Jednak „kaki” brzmi najbardziej uroczo, przyznasz? W sklepach oraz na targach w Polsce te owoce zwykle tak są właśnie opisywane.

Dojrzałe kaki mają piękny, intensywnie pomarańczowy kolor skórki oraz delikatny, słodki, soczysty miąższ. Persymony są owocami egzotycznego drzewa, które naturalnie występuje w regionie Azji i Ameryki Południowej, zwłaszcza tam, gdzie panuje klimat tropikalny i subtropikalny.

Fot. Getty/iStock, troutfisherman

Gdzie kupić owoce kaki i co z nich zrobić?

Sezon na kaki właśnie się zaczął - trwa od października aż do grudnia. Możecie je teraz bez problemu kupić w pobliskich supermarketach na dziale z owocami (znajdziecie je m.in. w Biedronce czy Lidlu), jak i na lokalnych bazarkach.

Persymony dostępne obecnie w Polsce importowane są głównie z krajów, takich jak Chiny, Hiszpania, Korea Południowa, Japonia, Brazylia, Azerbejdżan, Włochy, Izrael i Uzbekistan. 

Kaki można jeść na surowo - zwyczajnie wydłubując je łyżeczką ze skórki. Warto też pokroić je w plasterki i dodać do owocowej sałatki, owsianki lub smoothie. 

U mnie w rodzinie największą miłośniczką tych owoców jest moja mama Małgosia, która podzieliła się ze mną sprawdzonym i bardzo łatwym przepisem na cudo do słoików. Dżem z dojrzałych owoców kaki wychodzi przepyszny - gęsty, idealnie słodki, orzeźwiająco kwaskowy, o delikatnym owocowym zapachu. Gotowy dżem podaję do naleśników, racuchów, omletów na słodko i na weekendowe śniadania do kanapek lub chałki z masłem. 

Fot. Getty/iStock, Sevil Azeri

Przepis mojej mamy na dżem z kaki

Składniki:

  • 8 bardzo dojrzałych (miękkich) owoców kaki
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok i skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania: 

  1. Kaki umyj, usuń z nich szypułki (są niejadalne) i obierz owoce cienko ze skórki.
  2. Miąższ zblenduj lub porządnie rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Przełóż go do garnka, dodaj sok i lekko otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część - bez białego albedo) oraz cukier, doprowadzić masę do wrzenia. 
  4. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  5. Gotowy, wciąż gorący dżem przełóż do wyparzonych i dokładnie osuszonych słoiczków, mocno zakręć i postaw je do góry dnem.