Redaktorki z naszej redakcji donoszą, że w niektórych Biedronkach owoce kaki są właśnie w promocyjnych cenach. Warto więc skorzystać z okazji, kupić więcej i zrobić z nich wyśmienity dżem.
Co to są owoce kaki?
Owoc kaki ma wiele różnych ciekawych nazw, możesz się spotkać np. z określeniami: persymona, owoc szaron, hebanowiec wschodni, chińska śliwka czy hurma wschodnia. Jednak „kaki” brzmi najbardziej uroczo, przyznasz? W sklepach oraz na targach w Polsce te owoce zwykle tak są właśnie opisywane.
Dojrzałe kaki mają piękny, intensywnie pomarańczowy kolor skórki oraz delikatny, słodki, soczysty miąższ. Persymony są owocami egzotycznego drzewa, które naturalnie występuje w regionie Azji i Ameryki Południowej, zwłaszcza tam, gdzie panuje klimat tropikalny i subtropikalny.
Fot. Getty/iStock, troutfisherman
Gdzie kupić owoce kaki i co z nich zrobić?
Sezon na kaki właśnie się zaczął - trwa od października aż do grudnia. Możecie je teraz bez problemu kupić w pobliskich supermarketach na dziale z owocami (znajdziecie je m.in. w Biedronce czy Lidlu), jak i na lokalnych bazarkach.
Persymony dostępne obecnie w Polsce importowane są głównie z krajów, takich jak Chiny, Hiszpania, Korea Południowa, Japonia, Brazylia, Azerbejdżan, Włochy, Izrael i Uzbekistan.
Kaki można jeść na surowo - zwyczajnie wydłubując je łyżeczką ze skórki. Warto też pokroić je w plasterki i dodać do owocowej sałatki, owsianki lub smoothie.
U mnie w rodzinie największą miłośniczką tych owoców jest moja mama Małgosia, która podzieliła się ze mną sprawdzonym i bardzo łatwym przepisem na cudo do słoików. Dżem z dojrzałych owoców kaki wychodzi przepyszny - gęsty, idealnie słodki, orzeźwiająco kwaskowy, o delikatnym owocowym zapachu. Gotowy dżem podaję do naleśników, racuchów, omletów na słodko i na weekendowe śniadania do kanapek lub chałki z masłem.
Fot. Getty/iStock, Sevil Azeri
Przepis mojej mamy na dżem z kaki
Składniki:
- 8 bardzo dojrzałych (miękkich) owoców kaki
- 1,5 szklanki cukru
- sok i skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Kaki umyj, usuń z nich szypułki (są niejadalne) i obierz owoce cienko ze skórki.
- Miąższ zblenduj lub porządnie rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków.
- Przełóż go do garnka, dodaj sok i lekko otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część - bez białego albedo) oraz cukier, doprowadzić masę do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
- Gotowy, wciąż gorący dżem przełóż do wyparzonych i dokładnie osuszonych słoiczków, mocno zakręć i postaw je do góry dnem.















