Wytrawne pączki to świetny patent na smaczny i niecodzienny obiad. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Aromatyczny farsz dodaje im uroku, a sos pomidorowy sprawia, że danie nie jest suche. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku.

Jak zrobić wytrawne pączki ziemniaczane?

Karol Okrasa przygotowuje wytrawne pączki z ciasta ziemniaczanego. Możesz je zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu. Z dodatkiem mąki i jajka powstanie elastyczne ciasto, w które zawiniesz pieczarkowy farsz. Przygotujesz go, smażąc pieczarki z przyprawami, a na koniec łącząc z serem gorgonzolą.

Całość podaj z prostym sosem pomidorowym, który podkreśli smak dania i nada mu charakteru. Choć przepis wydaje się długi, to wbrew pozorom nie jest trudny, a pączki wychodzą bardzo smaczne.

Przepis na wytrawne pączki Karola Okrasy

Składniki na ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Składniki na nadzienie:

  • 400 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 50 g masła
  • 100 g sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy

Składniki na sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania nadzienia. Pieczarki umyj, oczyść z ziemi i pokrój w niewielką kostkę. Szalotki i czosnek obierz, drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, włóż na nią masło i wlej olej. Gdy będą gorące, dodaj do nich cebulę, czosnek oraz pieczarki. Smaż całość, aż woda odparuje z grzybów i staną się rumiane. Dopraw je solą i pieprzem. Zostaw do ostudzenia. Chłodne wymieszaj z serem gorgonzolą. 
  2. Następnie przygotuj ciasto na pączki. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz też wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz całe jajko. Z podanych składników zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Uformuj je w wałek i pokrój na równe części. 
  3. Kawałki ciasta rozpłaszcz i na każdy nałóż łyżkę farszu. Boki sklej i uformuj okrągłe pączki. Piecz je przez 10 minut w air fryerze nagrzanym do 200 stopni. 
  4. Na koniec zrób sos do pączków. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Włóż go na patelnię z rozgrzaną oliwą i olejem. Dodaj świeże liście bazylii. Całość wymieszaj i chwilę podsmażaj, aż czosnek się zrumieni. Wlej pomidory z puszki, dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut, aż odparuje i stanie się gęstszy. Upieczone pączki podawaj z sosem pomidorowym.

Smacznego!