W moim domu w Wigilię nie gotuje się obiadu. W końcu kolacja rozpoczyna się, gdy zaświeci pierwsza gwiazdka, a tę widać na niebo często tuż przed 16 (oczywiście jeśli nie ma chmur). Dlatego przez cały dzień zajadamy się kanapkami. Robię wtedy szczególną postną pastę (mimo że post nie obowiązuje już w Wigilię). Jest sycąca, bo pełna białka, a do tego tak smaczna, że nawet dzieci jedzą ją bez grymaszenia. Do jej przygotowania wystarczą 2 produkty, które kupisz w niemal każdym sklepie.

Postne smarowidło na kanapki

Bazą tego smarowidła na kanapki jest wędzona makrela. Ta ryba jest uwielbiana przez moje dzieci. Jest smaczna, aromatyczna i na tyle wyrazista, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw (sól całkowicie pomijam). Najpierw obieram ją ze skóry, a potem usuwam z niej ości. Składniki na koniec blenduję, więc jeśli jakaś pozostanie w rybie, to nie martw się, po zmiksowaniu nie będzie wyczuwalna. Makrelę łączę z serkiem wiejskim. Wybieram taki, który jest dość płynny, by nadał paście fajną, kremową konsystencję. Oba składniki blenduję na gładkie smarowidło, choć jeśli wolisz pastę z wyczuwalnymi kawałkami, to możesz składniki rozdrobnić jedynie widelcem.

Przepis na postne smarowidło z 2 składników

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 średnia wędzona makrela
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Z makreli zdejmij skórkę i wyjmij ości. Rozdrobnij ją widelcem na niewielkie kawałki i przełóż do miski.
  2. Dodaj do niej serek grani i zmiksuj całość na pastę. Nie musisz tego robić bardzo dokładnie. Możesz pozostawić niewielkie kawałki. 
  3. Dopraw całość odrobiną pieprzu i soli (ja sól pominęłam całkowicie).
  4. Podawaj schłodzoną z pieczywem. 

Jak podkręcić smak pasty z 2 składników?

Przepis na tę pastę potraktuj jako bazę, którą możesz zmienić na wiele sposobów:

  • dodaj do pasty ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, by była bardziej aromatyczna i wyrazista.
  • posiekany świeży koperek nada całości lekkości i orzeźwienia.
  • kilka łyżek jogurtu lub majonezu sprawią, że pasta będzie bardziej kremowa. To także świetny sposób na rozrzedzenie jej, gdy wyjdzie zbyt gęsta.
  • jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj do pasty łyżeczkę musztardy sarepskiej, by podkręcić jej smak.
  • jeśli pasta wyjdzie ci za mdła, wlej do niej łyżeczkę soku z cytryny.
  • serek wiejski możesz zamienić na tłusty lub półtłusty twaróg, ale dodaj wtedy do niego 2-3 łyżki naturalnego jogurtu. Inaczej pasta wyjdzie za sucha.