Zielone smarowidło do chleba wygląda wyjątkowo apetycznie. A to konkretne ma w przepisie dodatki, które dekorują je tak, że wygląda tak apetycznie, że ludzie pożerają je oczami. Kapka złocistej oliwy i chrupiące okruchy tworzą z pastą idealny komplet. Niezależnie od tego, czy nałożysz je na kromkę chleba, czy użyjesz jak dipu do warzyw, na bank będziesz mieć wrażenie, że masz niebo w gębie. Kremowa konsystencja o ciekawym, ziołowo-orzechowym smaku plus chrupiące okruszki – lepiej być nie może. Oto błyskawiczny przepis, który daje efekt zaskakujący (i to na plus!) nawet tych, którzy zwykle sceptycznie podchodzą do past warzywnych.
Przepis na pyszne zielone smarowidło do chleba
Składniki:
- 250 g groszku zielonego z puszki
- 8-10 listków bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sok z ½ cytryny
- 40 g migdałów
- pieprz do smaku
- 3 łyżki tartego parmezanu
Do dekoracji (w dowolnej kombinacji):
- starta skórka z cytryny
- starta skórka z pomarańczy
- płatki migdałowe
- pieprz
- liście bazylii
- oliwa
Sposób przygotowania
- Umieść groszek, bazylię, sok z cytryny, parmezan, oliwę, migdały i pieprz w blenderze. Całość blenduj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.
- Wyłóż smarowidło do miseczki lub talerzyk i uformuj, np. z dekoracyjnym wirem z wierzchu.
- Na gorącej patelni podpraż płatki migdałowe, aż staną się złociste.
- Polej wierzch smarowidła oliwą, oprósz dodatkami, np. skórkami z cytrusów, płatkami migdałów, pestkami dyni i udekoruj listkiem bazylii. Jeśli nie masz wszystkich dodatków, wystarczy oliwa i odrobina papryki w proszku.
Zielone smarowidło do chleba: praktyczne porady
Dip możesz uszykować z wyprzedzenie, ale wtedy przykryj je folią tak, aby przylegała do powierzchni smarowidła i wstaw do lodówki. Dzięki temu nie obeschnie z wierzchu i przetrwa do 2 dni. Przed podaniem „poczochraj” ją i okras oliwa i dodatkami.
Doskonałym dodatkiem do tej pasty jest ser burrata, który jest wyjątkowo kremowy. Jeśli nie znajdziesz w sklepie burraty, sięgnij po fetę. Pokrusz ją i oprósz wierzch pasty. Potrawa zyska dodatkowy akcent kolorystyczny i smakowy.
Jeśli wśród gości znajdą się weganie, dla nich możesz przygotować wersję 100% roślinną. Wystarczy zrezygnować z parmezanu i burraty czy fety i dodać do pasty płatki drożdżowe, które wniosą „serowy” akcent.
Z czym jeść zielone smarowidło z groszku?
Z każdym pieczywem – od pszennej kajzerki przez chrupkie pieczywo, pitę i tortille aż po razowy chleb czy pumpernikiel. Szczególnie apetycznie wygląda z ciemnym pieczywem.
Smarowidło możesz podać w miseczce obok słupków warzyw. Stanie się smakowitym dipem, który doda warzywom smaku i ekstra chrupiących akcentów.
Fantastycznie smakuje też nałożone na grzankę zamiast masła i przykryte jajem na miękko. Palce lizać! Spodobał ci się przepis? Ostatnio na kanale messsengerowym MojegoGotowania.pl widziałam więcej przepisów na smakowite smarowidła. Warto tam zajrzeć.

















