„Kapusta drewniana” znana jest również jako kapusta kartoflana, choć tak naprawdę nie znajdziesz w niej ani grama kapusty. Podstawą są oczywiście ziemniaki, z których nasze babcie potrafiły przygotować istne cuda. Ta potrawa to właśnie przykład, jak z kilku prostych składników można stworzyć danie, które smakuje genialnie. Jest sycące, bardzo pożywne, tanie, a przy tym do zrobienia z łatwo dostępnych produktów, które niemal każdy ma w kuchni. Lata temu najbardziej popularne było na Mazowszu oraz na Podkarpaciu. Dziś odtwarzam stary, babciny przepis.
Jak zrobić „kapustę drewnianą”?
Pracę nad tym przepisem warto zacząć już wieczorem. Namocz wtedy groch, a także ziemniaki. Nie pomyliłam się, podstawą tego dania są zakwaszone ziemniaki. Najpierw trzeba je dokładnie wypłukać, aby pozbyć się krochmalu (nawet 5-6 razy w czystej wodzie), a następnie zalać świeżą wodą i zostawić je na noc. Jednak nie wkładaj ich do lodówki. Odstaw je w temperaturze pokojowej, aby właśnie się zakwasiły (kiedyś wkładano je nawet do gorącego pieca chlebowego, aby przyspieszyć proces kiszenia). Następnego dnia oddzielnie ugotuj groch i ziemniaki (zakwaszone dość długo się gotują, może to trwać ponad godzinę). Na koniec połącz składniki z podsmażonym boczkiem i cebulą, dokładnie ugnieć razem i podawaj. Świetnie smakują na ciepło, również kolejnego dnia, dlatego warto zrobić dużą porcję, jaką podałam w przepisie.
Przepis na „kapustę drewnianą”
Składniki:
- 4 kg ziemniaków
- 1 szklanka fasoli
- 200 g boczku
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki serwatki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Groch wypłucz pod zimną wodą, zalej czystą tak, by był cały przykryty i zostaw na noc.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę lub posiekaj w blenderze. Wypłucz je 4 razy w wodzie, aby pozbyć się krochmalu. Zalej je czystą wodą tak, by były całe przykryte. Zostaw na noc.
- Następnego dnia ugotuj groch do miękkości w świeżej wodzie.
- Boczek pokrój w kostkę razem z cebulą. Usmaż je na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej do nich serwatkę i gotuj razem jeszcze 10 minut (dzięki serwatce ziemniaki się nie rozgotują).
- Ugotowane ziemniaki odcedź (jak zawsze), dodaj do nich miękki groch, boczek z cebulą. Dopraw solą i pieprzem, i wszystko dokładnie ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Podawaj gorące z kubkiem mleka. Takie ziemniaki można odgrzewać, smakują wtedy jeszcze lepiej.
















