Uszka z grzybami to wigilijny klasyk, ale ja często szykuję je też na inne okazje - faszeruję wtedy mięsem i serwuję do aromatycznego barszczu. Wydaje mi się jednak, że wbrew pozorom to wcale nie farsz jest w uszkach najważniejszy. Sekretem idealnych uszek jest świetnie przygotowane ciasto, które potem trzeba zręcznie zlepić, aby gotowe przysmaki trzymały kształt i nie rozpadały się podczas gotowania. O ile przygotowanie smacznego nadzienia nigdy nie przysparzało mi większych trudności, o tyle zdarzały mi się kłopoty z idealnym ciastem - kilka lat temu zaliczyłam nawet spektakularną wpadkę, gdy w garnku rozleciała mi się połowa uszek. Nie jestem w stanie nawet słowami opisać znaczącej miny mojej cioci, która zobaczyła je podczas wigilijnej kolacji... Potem jednak znalazłam patent Karola Okrasy i wszystko się zmieniło, a moje uszka zawsze wychodzą idealnie.
Jak zrobić ciasto na uszka według przepisu Okrasy?
Do rondelka włóż 10 g masła, wlej 100 ml wody i 100 ml mleka. Wszystko razem podgrzej, mieszając. Składniki jednak nie powinny się gotować - wystarczy podgrzać je do temperatury mniej więcej 60 stopni C. Do miski przesiej 300 g mąki. Gdy masło w rondelku się rozpuści, przelej masę z rondelka do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszaj. Oprósz stolnicę albo blat mąką, przełóż ciasto i wyrabiaj ręcznie. Masa powinna stać się jednolita i plastyczna. Owiń ją w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez 15-20 minut.
Pierwszy sposób lepienia według Okrasy
Karol Okrasa prezentuje dwa sposoby lepienia uszek. Przetestowałam jeden i drugi. Według pierwszego ciasto musisz cienko rozwałkować - najlepsza będzie grubość około 2 mm. Przekrój wzdłuż na pół, aby uzyskać 2 prostokąty.
Na każdy prostokąt nałóż porcje farszu - w równych odstępach co około 2-3 cm. Ciasto złóż wzdłuż na pół, dociśnij przy farszu żeby usunąć nadmiar powietrza. Za pomocą szklanki wykrawaj okręgi wokół farszu. Brzegi uszek owijaj wokół palca i mocno sklejaj.
Drugi sposób lepienia według Okrasy
Ciasto rozwałkuj cienko na grubość około 2 mm, wykrawaj z niego równe kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładaj porcję farszu. Kwadraty składaj na pół po przekątnej. Boki ciasta zlepiaj, aby zamknąć farsz w środku. Rogi trójkątów owijaj wokół palca i mocno sklejaj.
Gotowanie uszek
Niezależnie od tego, z którego sposobu lepienia skorzystasz, uszka gotujesz i hartujesz potem w identyczny sposób. W garnku zagotuj osoloną wodę. Uszka gotuj przez około 3 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj je i od razu wkładaj na 2 minuty do miski z zimną wodą. Zahartowane uszka przekładaj na półmiski.

















