Karol Okrasa to dla mnie jeden z największych kulinarnych autorytetów. W jego przepisach nie ma żadnej sztampy - kucharz często proponuje bardzo nietypowe połączenia smaków. Gdy szukałam pomysłu na przetwory z kabaczka, trafiłam na jego przepis. Najpierw zrobiłam wielkie oczy, bo Okrasa do słoików dodaje goździki. Nie wyobrażałam sobie, jak korzenny posmak może podkręcić aromat cukinii i pomidorów. Okazało się jednak, że taka kombinacja to kulinarny strzał w dziesiątkę.

Czym się różni kabaczek od cukinii?

Kiedyś często zastanawiałam się, czym właściwie może się różnić kabaczek od cukinii. Gdy zgłębiłam temat, okazało się że różnica jest właściwie umowna. To dokładnie to samo warzywo, ale zazwyczaj cukinią nazywamy młodsze, mniejsze okazy. Kabaczek to w potocznym rozumieniu duży (może nawet przerośnięty) okaz. Większość osób używa tych nazw po prostu zamiennie, bo w pewien sposób są synonimami.

Przepis Karola Okrasy na konfitury z kabaczka i pomidorów

Składniki:

  • 1 spora cukinia (kabaczek)
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 4 pomidory (najlepiej malinowe)
  • 3 goździki
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 ml wody (podzielone na dwie porcje po 50 ml)

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory delikatnie umyj, usuń z nich szypułki. 
  2. Pokrój je na ćwiartki, nożem spróbuj oddzielić delikatnie miąższ od skórki. Aby stało się to łatwiejsze, możesz pomidory sparzyć wrzątkiem. Wtedy skórka zejdzie bez problemu.
  3. Miąższ pomidorowy posiekaj drobno.
  4. Rozgrzej dużą patelnię, wlej na nią wodę.
  5. Dodaj miód i goździki, całość dopraw pieprzem.
  6. Duś bez przykrywki, żeby odparować wodę.
  7. Kabaczka umyj. Miąższ drobno pokrój, jeśli chcesz możesz też zetrzeć go na tarce o dużych oczkach. Uwaga - nie wyrzucaj skórki. Zachowaj ją na później.
  8. Dodaj cząstki obranego kabaczka do częściowo odparowanych pomidorów.
  9. Dodaj skórkę otartą z cytryny i zmniejsz płomień.
  10. Dopraw solą, znowu wlej 50 ml wody.
  11. Smaż warzywa na małym ogniu, aż reszta płynu odparuje, a konfitura z kabaczka i pomidorów osiągnie odpowiednią konsystencję. Pod sam koniec duszenia, do przetworów możesz dorzucić połowę pozostawionej skórki z cukinii.
  12. Gorącą konfiturę włóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Odstaw je do góry dnem do wystygnięcia.

Co można zmienić w przepisie Karola Okrasy?

Ja dokonałam w oryginalnym przepisie drobnej modyfikacji. Karol Okrasa radzi, by osobno dusić miąższ kabaczka, a osobno jego posiekaną skórkę. Ja jednak nie miałam zbyt wiele czasu i zrezygnowałam z obierania tego warzywa. Od razu przygotowałam cząstki ze skórką. Proponowane przez Okrasę goździki też można pominąć. Warto jednak odważyć się na ten aromatyczny dodatek.