W mojej rodzinie to danie ma szczególne miejsce, bo przypomina mi smaki dzieciństwa, a jednocześnie daje przestrzeń do eksperymentów i urozmaiceń. Próbowałam już wielu przepisów, w tym receptur znanych kucharzy, ale najbardziej smakują mi te placki z regionalnym sosem.
Plince kaszubskie to produkt wpisany w 2006 roku na listę produktów tradycyjnych w województwie pomorskim. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Wałdowo podają je z wybitnie pysznym sosem śledziowym. Dowiedz się, jak przygotować to danie według tradycyjnej receptury i wypróbuj je w swoim domu.
Jak zrobić kaszubskie plince?
Gospodynie z Wałdowa mają swój sprawdzony patent: zalewają surowe kartofle gorącym mlekiem, by je zaparzyć. Dzięki temu dodatkowi ziemniaczane wiórki nie ściemnieją, a placki po kaszubsku udają się niezwykle delikatne w smaku i wręcz rozpływające się w ustach.
Poza tym ekspertki od regionalnej kuchni radzą używać na placki ziemniaków typu B lub C, o większej zawartości skrobi. Starte na tarce ziemniaki trzeba dokładnie odsączyć z wody. Możesz to zrobić za pomocą gazy lub ściereczki bawełnianej. Uważaj, żeby nie dodawać za dużo mąki, inaczej placki wyjdą gumowate.
Ostatnia rada od doświadczonych gospodyń jest taka, że filety śledziowe warto namoczyć dzień wcześniej. Wtedy sos do plinców można zrobić dosłownie w kilka minut.
Przepis na placki ziemniaczane po kaszubsku
Składniki:
Na placki:
- 1 kg skrobiowych ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec lub olej)
Na sos śledziowy:
- 200 g solonych filetów śledziowych
- mleko do namoczenia śledzi
- 200 g twarogu
- 1 spora cebula
- kwaśna śmietana lub majonez (ilość wedle uznania)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Włóż śledzie do miski i zalej mlekiem.
- Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na cały dzień.
- Po wymoczeniu opłucz filety, osusz i pokrój w drobną kostkę.
- Obierz cebulę i drobno posiekaj.
- Twaróg rozdrobnij widelcem albo przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj śledzie z twarogiem i cebulą.
- Dodaj śmietanę lub majonez, żeby uzyskać konsystencję sosu. Dopraw do smaku.
- Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Przełóż masę na sitko i odstaw na kilka minut.
- Następnie odciśnij ziemniaki z wody. Skrobię, która zostanie na dnie miski, dodaj z powrotem do ziemniaków.
- Zagotuj mleko. Wlewaj je do ziemniaków, cały czas mieszaj.
- Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż cienkie placki.
- Gdy brzegi się przyrumienią, przewracaj placki i dosmażaj je z drugiej strony.
Gotowe plince kaszubskie podawaj na gorąco z łyżką świeżego sosu śledziowego i drobno posiekaną zieleniną na wierzchu.
















