Winogrona najczęściej je się na surowo — jako samodzielną przekąskę lub jako świeży dodatek do sałatek owocowych bądź wytrawnych. Świetnie smakują np. z serem pleśniowym, podobnie jak gruszki, dlatego często stanowią ważny element deski serów. W takich kompozycjach często łączy się je z orzechami. Ten duet doskonale smakuje też na słodko. Ja wykorzystują to połączenie w kuszącej tarcie z winogronami.
Tarta z winogronami to hit jesieni
Wraz z końcem lata rozpoczyna się sezon na rodzime winogrona. Te owoce nie mają sobie równych, a ich słodycz docenia chyba każdy. Zwykle zjada się je na surowo, ale często też przyrządza się z nich przetwory, takie jak soki, dżemy czy kompoty. Rzadziej trafiają do ciasta, a jeśli już, to jako świeża dekoracja bądź dodatek do galaretki. A szkoda, bo ciasta z winogronami to prawdziwy rarytas, zwłaszcza ta tarta na kruchym cieście.
Kruche, jesienne ciasto najczęściej kojarzy się z szarlotką, ewentualnie z plackiem ze śliwkami. Ale winogrona smakują równie doskonale, zwłaszcza w połączeniu z orzechami. A w tej tarcie sekretem są zmielone orzechowy włoskie, z których przygotowuje się aromatyczne nadzienie. Można je także zastąpić mielonymi migdałami. To prostsza wersja francuskiego kremu frangipane. Zanurzone w nim winogrona smakują wprost obłędnie.
Przepis na ciasto z winogronami
Składniki:
Na ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Na migdałowe nadzienie:
- 3 jajka
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka winogron
Adobe Stock, iuliia_n
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto kruche muszą być zimne, dlatego nie wyjmuj ich wcześniej z lodówki. Na stolnicę wysyp mąkę pszenną i krupczatkę, cukier puder i masło, dokładnie posiekaj nożem, tworząc kruszonkę.
- Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Wypełnij nim formę do tarty, a następnie wstaw ją do lodówki. Ciasto przed upieczeniem powinno być zimne.
- Zrób nadzienie. Zmiksuj dokładnie masło — powinno być w temperaturze pokojowej — z cukrem i ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując na gładką masę. Na końcu dodaj mielone orzechy i miksuj do połączenia składników.
- Wyjmij formę na tartę z lodówki. Na spód wylej przygotowane nadzienie orzechowe.
- Winogrona umyj, osusz i przekrój na połówki. Jeśli nie używasz winogron bezpestkowych, możesz usunąć pestki ręcznie. Gotowe połówki winogron układaj na nadzieniu, skórką do góry. Mniejsze winogrona możesz też położyć na tarcie w całości.
- Wstaw formę z tartą do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni celsjusza. Piecz przez ok. 45 minut, aż spód będzie dobrze wypieczony, a nadzienie lekko złociste na wierzchu. Dla lepszego efektu spód możesz wcześniej podpiec bez nadzienia przez ok. 15 - 20 minut, a następnie na tak przygotowane ciasto wylej masę orzechową, ułóż winogrona i piecz jeszcze przez 25 - 30 minut.
















