Dla smakoszy placków ziemniaczanych z Polski mamy dwie wiadomości, które można interpretować na dwa różne sposoby. Pierwsza informacja, to fakt, że tego rodzaju smakołyki jada się niemalże na całym globie – włącznie z Koreą, gdzie nazywa się je gamjajeon. Z jednej strony więc nie jesteśmy tutaj wyjątkiem, ale z drugiej można odczytywać to jako coś pozytywnego – czemu bowiem inne narody miałyby nie zaznawać przyjemności z ich jedzenia?
Druga wiadomość jest taka, że nie wszyscy na świecie jedzą placki ziemniaczane ze śmietanką, nie wspominając już o dodatku cukru, który jakże mocno upodobali sobie niektórzy nasi rodacy.
Z czym jada się placki ziemniaczane w Korei?
Jako się rzekło, placków ziemniaczanych w Korei nie jada się jak w Polsce ze śmietaną – mało kto w naszym kraju jest w ogóle świadomy, że kwaśna śmietana to mocno charakterystyczna rzecz właśnie dla naszego kraju, a właściwie dla naszego regionu geograficznym. Nic więc w tym dziwnego, że w Azji Południowo-Wschodniej użycie śmietany jest raczej marginalne.
W związku z tym Koreańczycy zajadają się plackami ziemniaczanymi z innymi dodatkami. Na pierwszy plan wybija się tu prościutki, ale znakomity sos na bazie sosu sojowego i soku z cytryny. Wystarczy wymieszać parę dodatków i od razu można go podawać, co zaprezentowała w jednym ze swoich filmików koreańska youtuberka Maangchi.
Koreański trik na chrupiące placki ziemniaczane
To jednak nie jedyna różnica między Polakami i Koreańczykami odnośnie placków ziemniaczanych. Azjaci dodają do masy na nie 1 składnik, o którym wielu z nas by nie pomyślało. Chodzi o mąkę ziemniaczaną, którą dosypuje się do startych ziemniaków w celu poprawy konsystencji i chrupkości placków. Brzmi dziwnie? Lepiej przetestuj we własnym domu!
Przepis na placki ziemniaczane po koreańsku (gamjajeon)
Składniki na placki:
- Ok. 1 kg ziemniaków
- 1 mała cebula
- Ćwierć łyżeczki soli
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Olej do smażenia
Składniki na sos do podania:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, limonki lub pół łyżeczki octu
- 1 cebulka dymka (ze szczypiorem)
- Ćwierć białej cebuli do ciasta i ćwierć do sosu
- 1 papryczka jalapeno
- Pół łyżeczki cukru
Adobe Stock, Macus
Przygotowanie:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Na tej samej tarce zetrzyj także cebulę – dokładnie tak jak w polskim przepisie.
- Różnice pojawiają się dopiero na tym etapie przygotowań tych placków. Z przypraw dodaj tylko sól, a poza tym zagęść masę nie mąką pszenną jak robi się to w Polsce, ale mąką ziemniaczaną. Do placków po koreańsku nie będzie też potrzebne jajko. Dokładnie wymieszaj całość.
- Rozgrzej na patelni odrobinę oleju – najlepsza będzie nieduża patelnia, na której od razu będzie można smażyć jeden większy placek (na całej jej powierzchni).
- Smaż placek z obu stron na złoto-brązowy kolor.
- Teraz pora na przygotowanie sosu do placków ziemniaczanych po koreańsku. Posiekaj drobno białą cebulę, dymkę i papryczkę jalapeno. Wrzuć do miski, zalej 2 łyżkami sosu sojowego, dodaj pół łyżeczki cukru i sok cytryny (1 łyżeczka).
- Placki podawaj z podanym w miseczce sosem.
Smacznego!
Źródło: Maangchi/YouTube

















