Nie mam zielonego pojęcia, skąd właściwie wzięła się nazwa tych pysznych kotletów - przepis znalazłam w Internecie dość dawno temu. Dobrze wiem jednak, że odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, stały się w moim domu absolutnym hitem. Bardzo rzadko robię już zwyczajne schabowe. Kotlety po dziekańsku mają mięciutkie mięso i nietypową panierkę, która smakuje nawet moim domowym niejadkom. Przepis jest prosty - zapisz go szybko i powiedz zwykłym schaboszczakom "pa-pa!". A jeśli mimo to potrzebujesz więcej pomysłów na kotlety, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze - regularnie zamieszczamy tam najlepsze inspiracje.

Trik na kotlety po dziekańsku

Na czym dokładnie polega wyjątkowość tych kotletów? Proces ich szykowania musisz zacząć już 24 godziny przed smażeniem. Aż tyle czasu musi leżakować mięso w marynacie i... w panierce. Nie będziesz jednak żałować, bo dzięki temu schab będzie mięciutki, a do tego bardzo aromatyczny. Jeśli nie masz wyjścia, możesz nieco skrócić ten czas. Warto jednak faktycznie zaczekać około dobę.

Nie tylko leżakowanie w panierce jest ważne dla końcowego smaku. Kluczowe jest też to, z czego ją zrobisz. Zamiast przygotować panierkę klasycznie z bułki tartej, sięgnij po mąkę ziemniaczaną. Ona jeszcze lepiej zmiękczy mięso i sprawi, że nie utraci swojej soczystości podczas smażenia. Oprócz tego zadbaj o dodatkowy składnik zmiękczający - może to być majonez albo musztarda. No i dorzuć szczodrze aromatyczne przyprawy.

Ostatni trik to już końcowy etap przygotowania. Schab trzeba najpierw krótko obsmażyć na złoto, a potem dusić w piekarniku, podlany bulionem. Zapewniam cię, że efekt końcowy wynagrodzi wszystkie twoje starania.

Dokładny przepis na kotlety po dziekańsku

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 3 jajka
  • 2-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki majonezu albo musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia, np. masło
  • 1/2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w plastry, oczyść i lekko rozbij.
  2. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
  3. W misce wymieszaj roztrzepane jajka, mąkę ziemniaczaną, sól, słodką paprykę, majonez (albo musztardę) oraz rozdrobniony czosnek. Mieszaj trzepaczką, aż powstanie dość jednolite ciasto.
  4. W cieście panieruj kotlety.
  5. Opanierowane kotlety odstaw do lodówki na 24 godziny.
  6. Po upływie tego czasu wyjmuj mięso i wykładaj bezpośrednio na dobrze rozgrzany tłuszcz na patelni. Obsmaż na złoty kolor.
  7. Lekko obsmażone kotlety układaj w naczyniu żaroodpornym. Zalej je bulionem.
  8. Duś w piekarniku przez około 60 minut - najpierw pod przykryciem, a potem ostatnie 10 minut bez.
  9. Podawaj jak klasyczne schabowe, np. z ziemniakami oraz surówką.