Nad tym sernikiem zawsze rozpływa się w zachwytach cała rodzina, a ja mam wielką ochotę się roześmiać. Nigdy jeszcze nie zdradziłam publicznie, że przygotowanie tego zjawiskowego wypieku zajmuje mi raptem 15 minut. Potem zamykam go w piekarniku i zajmuję się czymś innym. Ale dobrze - niech wszyscy myślą, że spędziłam pół dnia w kuchni, żeby uraczyć ich kremowym cudem. Sekret aksamitnej masy tkwi w prostym patencie: zawsze używam sera twarogowego z wiaderka.

Przepis na kremowy sernik z sera z wiaderka

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (grzanie góra-dół).
  3. Ser twarogowy przełóż do miski.
  4. Dodaj jajka, miksując po każdym dodaniu.
  5. Dodaj roztopione i wystudzone masło, również krótko zmiksuj.
  6. Przesiej do masy mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj. Potem dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, znowu wszystko wymieszaj mikserem.
  7. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz też użyć okrągłej, dużej tortownicy.
  8. Masę na sernik przelej do blaszki. Piecz przez 40 minut.
  9. Po zakończeniu pieczenia, nie otwieraj od razu drzwiczek piekarnika. Najpierw przez kilka minut pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku.
  10. Potem delikatnie uchyl drzwiczki, ale nadal nie wyjmuj ciasta - najlepiej zupełnie je wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Żeby kremowy sernik nie opadł, pamiętaj aby nie wyjmować go za wcześnie z piekarnika. Nagły spadek temperatury nie służy konsystencji ciasta. Ważny jest też mały krok przed przygotowaniem sernika - wyjmij wszystkie składniki z lodówki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową.

Jak efektownie zaserwować ten sernik?

Czasem o sukcesie decyduje też sposób zaserwowania. Nawet najprostszy deser będzie wyglądał wykwintnie, jeśli pięknie go podasz. Prosty sernik możesz polać czekoladową polewą - niekoniecznie z ciemnej czekolady, ale nawet tej białej. Dobrze sprawdzi się też dodatek karmelu albo kajmaku na wierzch. Jeśli mam więcej czasu, oprócz polewy szykuję też drobno posiekane i uprażone orzeszki do posypania całości. Świetnie pasują laskowe albo pekan, ale zdarzyło mi się też eksperymentować z włoskimi. 

Gdy nie chcę dekorować całego sernika, decyduję się na dodatki do poszczególnych porcji ciasta. Na talerzyku może znaleźć się wtedy ciepły sos malinowy, gałka lodów o dowolnym smaku, a także kilka listków mięty.