Nad tym sernikiem zawsze rozpływa się w zachwytach cała rodzina, a ja mam wielką ochotę się roześmiać. Nigdy jeszcze nie zdradziłam publicznie, że przygotowanie tego zjawiskowego wypieku zajmuje mi raptem 15 minut. Potem zamykam go w piekarniku i zajmuję się czymś innym. Ale dobrze - niech wszyscy myślą, że spędziłam pół dnia w kuchni, żeby uraczyć ich kremowym cudem. Sekret aksamitnej masy tkwi w prostym patencie: zawsze używam sera twarogowego z wiaderka.
Przepis na kremowy sernik z sera z wiaderka
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (grzanie góra-dół).
- Ser twarogowy przełóż do miski.
- Dodaj jajka, miksując po każdym dodaniu.
- Dodaj roztopione i wystudzone masło, również krótko zmiksuj.
- Przesiej do masy mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj. Potem dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, znowu wszystko wymieszaj mikserem.
- Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz też użyć okrągłej, dużej tortownicy.
- Masę na sernik przelej do blaszki. Piecz przez 40 minut.
- Po zakończeniu pieczenia, nie otwieraj od razu drzwiczek piekarnika. Najpierw przez kilka minut pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku.
- Potem delikatnie uchyl drzwiczki, ale nadal nie wyjmuj ciasta - najlepiej zupełnie je wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Co zrobić, żeby sernik nie opadł?
Żeby kremowy sernik nie opadł, pamiętaj aby nie wyjmować go za wcześnie z piekarnika. Nagły spadek temperatury nie służy konsystencji ciasta. Ważny jest też mały krok przed przygotowaniem sernika - wyjmij wszystkie składniki z lodówki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową.
Jak efektownie zaserwować ten sernik?
Czasem o sukcesie decyduje też sposób zaserwowania. Nawet najprostszy deser będzie wyglądał wykwintnie, jeśli pięknie go podasz. Prosty sernik możesz polać czekoladową polewą - niekoniecznie z ciemnej czekolady, ale nawet tej białej. Dobrze sprawdzi się też dodatek karmelu albo kajmaku na wierzch. Jeśli mam więcej czasu, oprócz polewy szykuję też drobno posiekane i uprażone orzeszki do posypania całości. Świetnie pasują laskowe albo pekan, ale zdarzyło mi się też eksperymentować z włoskimi.
Gdy nie chcę dekorować całego sernika, decyduję się na dodatki do poszczególnych porcji ciasta. Na talerzyku może znaleźć się wtedy ciepły sos malinowy, gałka lodów o dowolnym smaku, a także kilka listków mięty.

















