To całkiem zabawne, że gdy zamawiasz rogalika w cukierni lub kawiarni, dostajesz jedną sztukę i skubiesz ją pomału do kawy, a gdy robisz ciacha w domu, układasz je na wielkich talerzach w okazałe piramidy. Fakt – zwykle po prostu piecze się ich od razu kilka blach i są miniaturowe – ale to nie zmienia faktu, że Polacy zdają się mieć na kruche rogaliki z nadzieniem drugi żołądek. A przyrządzone z ciasta na maślance zrobią jeszcze większą furorę. Są delikatniejsze i bardziej mleczno-maślane niż klasyczne.
Co zrobić, żeby ciasto na rogaliki było delikatne i kruche?
Za niebiańską konsystencję rogalików odpowiada przede wszystkim masło, podobnie jak w przypadku kruchych ciastek oraz spodów do szarlotki i tart w stylu klasycznego francuskiego pâte sucrée. Ale tłuszcz sam w sobie nie jest w stanie unieść całej odpowiedzialności za pachnące, chrupiące rogaliki. Potrzebne jest coś jeszcze. Zwykle dodaje się proszek do pieczenia, dzięki czemu lekko rośnie, oraz kwaśną śmietanę, która pozwala dobrze połączyć składniki i pomaga spulchnić ciasto.
Tutaj jednak zagrają nieco inne składniki oprócz masła. Na ich czele – maślanka zamiast śmietany. Sprawia, że upieczone ciasto jest lekkie i mocno chrupiące. Zaskoczy cię też użycie mleka w proszku. Czasem dodaje się je do drożdżowych rogalików, ale i tu ma pewną rolę do odegrania. Dzięki niemu wypiek zyskuje na delikatności i trochę przypomina w smaku mleczne bułeczki.
Pamiętaj, że ciasto na na maślance trzeba dobrze schłodzić przez rozwałkowaniem i formowaniem. To niezbędny zabieg, żeby rogaliki chrupały jak należy, a jednocześnie nie zamieniły się w kamienie.
Kruche rogaliki na maślance – przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki maślanki
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- glazura: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce suche składniki – mąkę, cukier puder, mleko w proszku i proszek do pieczenia. Możesz także posłodzić ciasto miodem, rozmąć je wtedy wcześniej z jajkiem i maślanką.
- Dodaj kawałki miękkiego masła. Rozetrzyj je z sypką bazą szybkimi ruchami na kruszonkę.
- Zrób w środku kruszonki wgłębienie i wlej jajka roztrzepane z maślanką oraz esencją lub pastą waniliową. Wymieszaj na początku widelcem, a potem zagnieć wszystko na jednolite ciasto.
- Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Podziel ciasto na 2 części. Jedna niech dalej odpoczywa, podczas gry drugą rozwałkowujesz na placek o grubości około 3 mm. Potnij go na 12 trójkątów. Nadziewaj ulubionym dodatkiem, na przykład marmoladą, i zwijaj. Powtórz z pozostałym ciastem.
- Posmaruj rogaliki żółtkiem rozmąconym z mlekiem i piecz przez 20 minut w 180°C (tryb góra-dół).
Fot. Getty/iStock, Ika Rahma
Czym wypełnić maślankowe rogaliki?
Najlepiej sięgnąć po niezbyt mokry, dobrze trzymający się farsz, który nie wypłynie podczas zwijania lub pieczenia i nie rozmoczy ciasta. Niezawodnym nadzieniem jest gęsta marmolada, ale możesz także wykorzystać powidła śliwkowe. Jesienią korci, żeby wykorzystać jabłka lub gruszki – to dobry pomysł, ale warto wtedy sięgnąć po mus przygotowany do szarlotki, a jeśli prażysz owoce na świeżo, zagęść je lekko skrobią ziemniaczaną. Ciekawym wypełnieniem jest też dynia – upiecz ją, rozgnieć i dopraw przyprawami korzennymi. Do kruchych rogalików z maślanką sprawdzą się także takie dodatki jak masło orzechowe, budyń waniliowy lub czekolada.

















