Te rogaliki twarogowe smakują jak malutkie croissanty. Przygotowuję je z ciasta maślano-twarogowego w sprawdzonej proporcji 1:1:1 (tyle samo mąki, co masła i sera), dzięki czemu są nie tylko chrupiące, ale również maślane (jakby były zrobione z ciasta kruchego). Ciasto serowe po upieczeniu do złudzenia przypomina ciasto francuskie, pięknie się listkuje, ale jest o wiele prostsze do przygotowania. Połączone z pysznym, jesiennym kremem tworzy rogaliki, obok których nikt nie przejdzie obojętnie.

Jesienny krem do rogalików z ciasta twarogowego

Żadna marmolada, żadne powidła. Jesienne rogaliki robię z kremem orzechowo-czekoladowym. Jest on prościutki do przygotowania (nie wymaga gotowania orzechów w mleku), a smakuje obłędnie. Wystarczy bardzo drobno posiekać czekoladę i orzechy, a następnie wymieszać je z roztopionym masłem. Ponieważ do tego kremu dodaję zaledwie łyżkę cukru, warto wybrać mleczną czekoladę, aby nadzienie wyszło słodkie (jeśli użyjesz gorzkiej czekolady, dosłodź masę do smaku). Taki krem nakładaj na serowe ciasto i zawijaj w kształt rogalików. Po upieczeniu są one niesamowicie chrupiące, delikatne i maślane. Po prostu niebo w gębie.

Getty/iStock, Constantinis

Przepis na rogaliki twarogowe

Składniki na ciasto:

  • 200 g tłustego sera twarogowego
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru

Składniki na nadzienie orzechowo-czekoladowe

  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżki masła

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj twarogowe ciasto. Ser rozdrobnij widelcem i wymieszaj z cukrem, miodem i żółtkiem. 
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj razem. Do mąki dodaj masę twarogową. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. 
  3. Uformuj je w kulę, podziel na dwie części i każdą zawiń w folię. Włóż je do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia.
  4. Orzechy włoskie zmiel w młynku do kawy. Czekoladę posiekaj drobniutko (możesz to zrobić nożem lub blenderem). Wymieszaj je ze sobą.
  5. W rondelku roztop masło z cukrem. Dodaj do niego orzechy z czekoladą i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsty krem.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na kształt koła. Pokrój je na 12 trójkątów (jak pizzę). Na podstawę każdego trójkąta nałóż łyżkę kremu i zwiń serowe ciasto w rogalik. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je białkiem z wierzchu i obtocz mieszanką cukru z cynamonem.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, aż będą złote i chrupiące.