Nie dla mnie długa lista składników i wymyślne nadzienia. Ulubione rogaliki robię z zaledwie 2 składników, a smakują każdemu w mojej rodzinie. W delikatne ciasto zawijam zazwyczaj proste dodatki: ulubioną konfiturę, dżem lub kostkę mlecznej czekolady. Rogaliki wychodzą wyśmienite. Chrupiące, kruche i delikatne. Nieco się kruszą, ale to zasługa ciasta, które do złudzenia przypomina francuskie.
2 składniki na ciasto do rogalików
Te rogaliki przygotowuję z zaledwie dwóch składników. Obok mąki pszennej, kluczowy jest włoski ser mascarpone. Jego tłustość i kremowość sprawiają, że w połączeniu z mąką powstaje niezwykle delikatne ciasto. Po upieczeniu osiąga ono cudowną, krucho-francuską strukturę. Jest jednocześnie chrupiące i pięknie listkowane. Aby uzyskać tę perfekcyjną konsystencję, ciasto z mascarpone i mąki wymaga podwójnego schładzania: raz tuż po wyrobieniu, a drugi raz po uformowaniu rogalików. Dzięki temu zachowuje idealną formę, a efekt końcowy do złudzenia przypomina prawdziwe ciasto francuskie. Takie rogaliki świetnie komponują się niemal z każdym nadzieniem, a jako że są bez cukru, to nawet te bardzo słodkie będą do nich pasować.
Przepis na rogaliki z 2 składników
Składniki:
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 200 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- dowolne nadzienie (krem czekoladowy, ulubiona konfitura, kostka czekolady)
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę i dodaj do niej serek mascarpone (zimny). Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie się mocno kleiło, dodaj kilka łyżek mąki więcej (nie więcej niż 20 g, inaczej ciasto wyjdzie twardawe).
- Podziel ciasto na 4 części. Każdą owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę, by się schłodziło (z powodzeniem może tam leżeć nawet całą dobę).
- Po godzinie wyjmij jedną porcję ciasta. Wyłóż ją na blat i rozwałkuj na koło o średnicy 25 cm. Pokrój je na 8 trójkątów. Na podstawę nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zwiń ciasto w rogaliki (końce możesz delikatnie zawinąć do środka). Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż ponownie do lodówki na 15 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij rogaliki z lodówki, posmaruj je roztrzepanym jajkiem z wierzchu i piecz przez ok. 25-30 minut, aż będą rumiane.
- Pozostałe ciasto wykorzystaj w ten sam sposób. Gotowe rogaliki udekoruj cukrem pudrem.
Źródło przepisu: gotujzcukiereczkiem.pl
Jeśli szukasz innych pomysłów na rogaliki, zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych inspiracji.
















