Nie dla mnie długa lista składników i wymyślne nadzienia. Ulubione rogaliki robię z zaledwie 2 składników, a smakują każdemu w mojej rodzinie. W delikatne ciasto zawijam zazwyczaj proste dodatki: ulubioną konfiturę, dżem lub kostkę mlecznej czekolady. Rogaliki wychodzą wyśmienite. Chrupiące, kruche i delikatne. Nieco się kruszą, ale to zasługa ciasta, które do złudzenia przypomina francuskie.

2 składniki na ciasto do rogalików

Te rogaliki przygotowuję z zaledwie dwóch składników. Obok mąki pszennej, kluczowy jest włoski ser mascarpone. Jego tłustość i kremowość sprawiają, że w połączeniu z mąką powstaje niezwykle delikatne ciasto. Po upieczeniu osiąga ono cudowną, krucho-francuską strukturę. Jest jednocześnie chrupiące i pięknie listkowane. Aby uzyskać tę perfekcyjną konsystencję, ciasto z mascarpone i mąki wymaga podwójnego schładzania: raz tuż po wyrobieniu, a drugi raz po uformowaniu rogalików. Dzięki temu zachowuje idealną formę, a efekt końcowy do złudzenia przypomina prawdziwe ciasto francuskie. Takie rogaliki świetnie komponują się niemal z każdym nadzieniem, a jako że są bez cukru, to nawet te bardzo słodkie będą do nich pasować. 

Przepis na rogaliki z 2 składników

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone (zimnego)
  • 200 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • dowolne nadzienie (krem czekoladowy, ulubiona konfitura, kostka czekolady)
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i dodaj do niej serek mascarpone (zimny). Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie się mocno kleiło, dodaj kilka łyżek mąki więcej (nie więcej niż 20 g, inaczej ciasto wyjdzie twardawe).
  2. Podziel ciasto na 4 części. Każdą owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę, by się schłodziło (z powodzeniem może tam leżeć nawet całą dobę). 
  3. Po godzinie wyjmij jedną porcję ciasta. Wyłóż ją na blat i rozwałkuj na koło o średnicy 25 cm. Pokrój je na 8 trójkątów. Na podstawę nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zwiń ciasto w rogaliki (końce możesz delikatnie zawinąć do środka). Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż ponownie do lodówki na 15 minut. 
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij rogaliki z lodówki, posmaruj je roztrzepanym jajkiem z wierzchu i piecz przez ok. 25-30 minut, aż będą rumiane. 
  5. Pozostałe ciasto wykorzystaj w ten sam sposób. Gotowe rogaliki udekoruj cukrem pudrem.

Źródło przepisu: gotujzcukiereczkiem.pl

Jeśli szukasz innych pomysłów na rogaliki, zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych inspiracji.