To jedna z tych zup, które są tak gęste, że niemal staje w nich łyżka. Zastępuje drugie danie i łączy w sobie wiele odżywczych składników, które idealnie rozgrzewają i sycą. Krupnik z guglami będzie idealnym wyborem na posiłek po długim dniu pracy, kiedy wracasz zziębnięty do domu i marzysz już tylko o ciepłej, smacznej zupie. Świetnie się odgrzewa, więc możesz przygotować go wieczór wcześniej i tylko podgrzać sobie porcję w mniejszym garnku - wtedy będziesz mieć obiad gotowy w 10 minut. 

Co Ewa Wachowicz dodaje do krupniku?

Przede wszystkim znana restauratorka swój krupnik gotuje na kościach wołowych, dzięki czemu jest bardzo esencjonalny i pełen kolagenu. Oczywistym składnikiem jest kasza pęczak, jednak dodatkowo w zupie serwowanej przez Panią Ewę lądują gugle. To nie błąd ani żart, tylko pyszne kluski z surowych tartych ziemniaków rodem z kuchni Podlasia. Dość podobne do regionalnych golców, z tym że (gugle) są przygotowywane z podsmażoną na maśle cebulą. Można zrobić je maleńkie, a można większe, w zależności od własnych upodobań i apetytu. 

Fot. Getty/iStock, Lina Tonga

Przepis Ewy Wachowicz na krupnik z guglami 

Składniki na zupę:

  • 1 kg kości wołowych
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 250 g kaszy pęczak
  • 2 łyżki masła
  • do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
  • świeża natka pietruszki do posypania krupniku 

Składniki na gugle:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Kości przełóż do garnka.
  2. Warzywa umyj, obierz i dodaj do kości. 
  3. Dorzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Zalej to wszystko ok. 1 i 1/2 l wody, posól, przykryj i ugotuj wywar. 
  5. Osobno ugotuj „na gęsto” kaszę z masłem. 
  6. Odcedzoną i ostudzoną kaszę pęczak przełóż do gotowego wywaru. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
  7. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  8. Następnie ziemniaczaną pulpę porządnie odciśnij na sitku z nadmiaru wody. 
  9. Cebulę obierz, pokrój w drobniutką kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. 
  10. Podsmażoną cebulkę dodaj do ziemniaków.
  11. Do masy wbij 2 całe jajka. 
  12. Dosyp mąkę.
  13. Przypraw solą i wyrób. 
  14. Używając dwóch łyżeczek (lub łyżek stołowych - w zależności, jaką wielkość gugli chcesz osiągnąć) formuj kluseczki i ugotuj je do miękkości w osolonym wrzątku.
  15. Następnie gugle odcedź i przelej zimną wodą. 

Gotowy krupnik podawaj w głębokich talerzach. Do zupy dokładaj dowolną ilość gugli (w zależności od apetytu) i posyp całość świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperku. Smacznego!

Źródło przepisu: www.ewawachowicz.pl