To jedna z tych zup, które są tak gęste, że niemal staje w nich łyżka. Zastępuje drugie danie i łączy w sobie wiele odżywczych składników, które idealnie rozgrzewają i sycą. Krupnik z guglami będzie idealnym wyborem na posiłek po długim dniu pracy, kiedy wracasz zziębnięty do domu i marzysz już tylko o ciepłej, smacznej zupie. Świetnie się odgrzewa, więc możesz przygotować go wieczór wcześniej i tylko podgrzać sobie porcję w mniejszym garnku - wtedy będziesz mieć obiad gotowy w 10 minut.
Co Ewa Wachowicz dodaje do krupniku?
Przede wszystkim znana restauratorka swój krupnik gotuje na kościach wołowych, dzięki czemu jest bardzo esencjonalny i pełen kolagenu. Oczywistym składnikiem jest kasza pęczak, jednak dodatkowo w zupie serwowanej przez Panią Ewę lądują gugle. To nie błąd ani żart, tylko pyszne kluski z surowych tartych ziemniaków rodem z kuchni Podlasia. Dość podobne do regionalnych golców, z tym że (gugle) są przygotowywane z podsmażoną na maśle cebulą. Można zrobić je maleńkie, a można większe, w zależności od własnych upodobań i apetytu.
Fot. Getty/iStock, Lina Tonga
Przepis Ewy Wachowicz na krupnik z guglami
Składniki na zupę:
- 1 kg kości wołowych
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 250 g kaszy pęczak
- 2 łyżki masła
- do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
- świeża natka pietruszki do posypania krupniku
Składniki na gugle:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 200 g mąki
- do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kości przełóż do garnka.
- Warzywa umyj, obierz i dodaj do kości.
- Dorzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalej to wszystko ok. 1 i 1/2 l wody, posól, przykryj i ugotuj wywar.
- Osobno ugotuj „na gęsto” kaszę z masłem.
- Odcedzoną i ostudzoną kaszę pęczak przełóż do gotowego wywaru. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Następnie ziemniaczaną pulpę porządnie odciśnij na sitku z nadmiaru wody.
- Cebulę obierz, pokrój w drobniutką kostkę i zeszklij na maśle klarowanym.
- Podsmażoną cebulkę dodaj do ziemniaków.
- Do masy wbij 2 całe jajka.
- Dosyp mąkę.
- Przypraw solą i wyrób.
- Używając dwóch łyżeczek (lub łyżek stołowych - w zależności, jaką wielkość gugli chcesz osiągnąć) formuj kluseczki i ugotuj je do miękkości w osolonym wrzątku.
- Następnie gugle odcedź i przelej zimną wodą.
Gotowy krupnik podawaj w głębokich talerzach. Do zupy dokładaj dowolną ilość gugli (w zależności od apetytu) i posyp całość świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperku. Smacznego!
Źródło przepisu: www.ewawachowicz.pl
















