Wydaje się, że przygotowanie pieczonych ziemniaków to żadna filozofia. Wbrew pozorom wiele detali ma jednak tutaj znaczenie, aby kartofelki były rumiane i chrupiące, a nie mdłe. Moja rodzina uwielbia ten grecki przepis. Gdy kilka lat temu pierwszy raz naszykowałam takie ziemniaczki, ku mojemu zdziwieniu zniknęły szybciej, niż mięso i surówka. Zdecydowanie to nie jest tylko dodatek który może pozostawać na dalszym planie obiadowego dania. Greckie kartofelki grają pierwsze skrzypce i są naprawdę pycha. Szczególnie, jeśli zestawisz je z oryginalnym, smakowitym dipem z fety.
Jeśli lubisz testować przepisy kuchni z różnych zakątków świata, koniecznie dołącz do kanału nadawczego MojeGotowanie.pl. Regularnie dodajemy tam najlepsze przepisy na zagraniczne dania.
Przepis na pieczone ziemniaczki po grecku z dipem z fety
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej wybrać małe, ale nie obierać ich ze skórki)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Na dip:
- 100 g twarogu
- 100 g gęstego jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 200 g sera feta
Sposób przygotowania:
- Małe ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w mundurkach. Trudno przewidzieć dokładny czas gotowania - musisz sprawdzać widelcem, czy są już miękkie. Z tego powodu lepiej wybrać niewielkie kartofelki, bo duże będą się gotować bardzo długo. Ewentualnie, jeśli masz pod ręką tylko spore ziemniaki, przekrój je na połówki (ale nie obieraj).
- Ugotowane ziemniaki przełóż do miski. Wlej oliwę, dodaj zioła, słodką i ostrą paprykę, a także sól. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ziemniaki.
- Piecz przez 6-8 minut w 200 stopniach C.
- W tym czasie przygotuj dip. W misce wymieszaj twaróg, fetę, jogurt grecki, posiekany drobno czosnek, oliwę i sok z cytryny. Ubij za pomocą ręcznego blendera, aż powstanie gładka i jednolita masa.
- Greckie ziemniaczki podawaj z dipem z fety.
Co zamiast dipu z fety?
Cóż, nie da się ukryć że to właśnie pyszny dip podbija najlepiej smak ziemniaczków po grecku. Dlatego z całego serca polecam, aby nie zmieniać nic w przepisie i koniecznie go przygotować. Jeśli jednak z jakichś powodów nie możesz tego zrobić, przyszykuj banalnie łatwy sos z majonezu i ketchupu, tradycyjny sos czosnkowy albo tzatziki. Opcjonalnie możesz też podać greckie ziemniaczki z hummusem - taki duet też komponuje się całkiem nieźle.
















