Wydaje się, że przygotowanie pieczonych ziemniaków to żadna filozofia. Wbrew pozorom wiele detali ma jednak tutaj znaczenie, aby kartofelki były rumiane i chrupiące, a nie mdłe. Moja rodzina uwielbia ten grecki przepis. Gdy kilka lat temu pierwszy raz naszykowałam takie ziemniaczki, ku mojemu zdziwieniu zniknęły szybciej, niż mięso i surówka. Zdecydowanie to nie jest tylko dodatek który może pozostawać na dalszym planie obiadowego dania. Greckie kartofelki grają pierwsze skrzypce i są naprawdę pycha. Szczególnie, jeśli zestawisz je z oryginalnym, smakowitym dipem z fety.

Jeśli lubisz testować przepisy kuchni z różnych zakątków świata, koniecznie dołącz do kanału nadawczego MojeGotowanie.pl. Regularnie dodajemy tam najlepsze przepisy na zagraniczne dania.

Przepis na pieczone ziemniaczki po grecku z dipem z fety

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej wybrać małe, ale nie obierać ich ze skórki)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Na dip:

  • 100 g twarogu
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 200 g sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Małe ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w mundurkach. Trudno przewidzieć dokładny czas gotowania - musisz sprawdzać widelcem, czy są już miękkie. Z tego powodu lepiej wybrać niewielkie kartofelki, bo duże będą się gotować bardzo długo. Ewentualnie, jeśli masz pod ręką tylko spore ziemniaki, przekrój je na połówki (ale nie obieraj).
  2. Ugotowane ziemniaki przełóż do miski. Wlej oliwę, dodaj zioła, słodką i ostrą paprykę, a także sól. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. 
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ziemniaki.
  4. Piecz przez 6-8 minut w 200 stopniach C.
  5. W tym czasie przygotuj dip. W misce wymieszaj twaróg, fetę, jogurt grecki, posiekany drobno czosnek, oliwę i sok z cytryny. Ubij za pomocą ręcznego blendera, aż powstanie gładka i jednolita masa. 
  6. Greckie ziemniaczki podawaj z dipem z fety.

Co zamiast dipu z fety?

Cóż, nie da się ukryć że to właśnie pyszny dip podbija najlepiej smak ziemniaczków po grecku. Dlatego z całego serca polecam, aby nie zmieniać nic w przepisie i koniecznie go przygotować. Jeśli jednak z jakichś powodów nie możesz tego zrobić, przyszykuj banalnie łatwy sos z majonezu i ketchupu, tradycyjny sos czosnkowy albo tzatziki. Opcjonalnie możesz też podać greckie ziemniaczki z hummusem - taki duet też komponuje się całkiem nieźle.