Gdy podaję na słodki obiad lub podwieczorek placuszki twarogowe, mogę być pewna, że wszyscy zlecą się na wspólny posiłek bez zachęcania i nagabywania. Zapach z kuchni mówi sam za siebie, a sos czereśniowy to „kropka nad i” do takiego dania. Jeśli chcesz zintegrować rodzinę przy wspólnym stole, nie ma smaczniejszego pomysłu.
Z czym można podawać serniczki?
Moja rodzina kocha je ze wszystkim: szczególnie z domowym dżemem porzeczkowym, powidłami ze śliwki węgierki i czekoladą, czekodżemem, miodem, słonym karmelem czy z lekką orientalną nutką: syropem daktylowym i pistacjami lub „na wypasie”, po dubajsku: z kremem pistacjowym i pokruszonym, chrupiącym ciastem anielskim lub kataifi na wierzchu.
Najlepszą sezonową propozycją na teraz są jednak lekkie owocowe sosy, w tym sos jagodowy, truskawkowy lub czereśniowy, na który przepis podaję poniżej. Sos pięknie zgęstnieje dzięki odrobinie skrobi ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Jego przygotowanie to banał: po prostu wsypujesz owoce (mogą być mrożone) do garnuszka, zasypujesz cukrem i dodajesz sok z cytryny. Po zagotowaniu zagęszczasz sos skrobią jak domowy budyń lub kisiel, gotujesz jeszcze chwilkę i już.
Nie zapomnij dolać do sosu pod koniec gotowania soku z cytryny. On odświeży smak owoców i całego sosu, stworzy ciekawy kontrast smakowy. To niezbędne szczególnie, jeśli owoce są dość słodkie - jak jagody czy właśnie czereśnie lub wiśnie.
Przepis na placuszki twarogowe z sosem czereśniowym
Składniki na placki:
- 450 g ricotty lub półtłustego twarogu w temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki skórki z cytryny lub pomarańczy
- 1/2 szklanki mąki + dodatkowa mąka do posypania placuszków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej lub masło klarowane do smażenia
Składniki na sos:
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka na puszystą, jasną masę.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Do drugiej miski przełóż ser, cukier, dobrze ubite jajka, skórkę z cytryny lub pomarańczy i wanilię (ekstrakt lub cukier). Ugnieć widelcem i wymieszaj.
- Do miski z serem dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, aż masa dobrze się połączy i będzie gładka.
- Ulep lekko spłaszczone kulki z ciasta i przełóż na podsypany mąką blat. Oprósz lekko mąką z wierzchu.
- Rozgrzej na średnim ogniu nieprzywierającą patelnię. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju lub rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego.
- Gdy tłuszcz będzie gorący, kładź po 3-4 placuszki na patelni. Smaż na złoto-brązowy kolor z jednej strony, następnie obróć i smaż z drugiej - po ok. 5-6 minut z każdej strony.
- Przełóż placuszki twarogowe na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Gdy placki się smażą, przygotuj sos: przełóż owoce do rondelka, zasyp cukrem i doprowadź do wrzenia. Gotuj 3-4 minuty.
- Rozpuść skrobię ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody i wlej do czereśni, zagotuj, dodaj sok z cytryny i gotuj ok. 2 minuty (do momentu, aż sos zgęstnieje - jak kisiel).
- Wymieszaj gorący sos z ekstraktem waniliowym lub cukrem z wanilią.
Podawaj serniczki polane sosem lub z sosem obok - w sosjerce, do polania sobie samodzielnie.
















