Ile gotujących, tyle przepisów na naleśniki. Nie sposób nie zgodzić się z tym zdaniem, przy czym jednak na samym końcu u każdego rezultat jest dość podobny – pszenny placek, który różni się co najwyżej stopniem elastyczności. To ma jednak wielkie znaczenie zwłaszcza przy robieniu krokietów. 

Tego rodzaju naleśnikowe wcielenie wymaga przecież potem dodatkowego smażenia. By uniknąć rwania się ciasta, trzeba działać z głową zawczasu. Tak jak choćby słynna Magda Gessler, która podchodzi do swoich naleśników z wielką powagą i znawstwem. 

Co robi Magda Gessler, by naleśniki były elastyczne i się nie rwały?

Sposób Magdy Gessler na naleśniki do krokietów jest prosty, ale genialny. Jeśli chodzi o składniki, w teorii nie ma tu sensacji. Są takie same, jakich używamy niemal wszyscy. Różnica tkwi jednak w ilości jajek. U pani Gessler nigdy nie ma drogi na skróty. 

Znana restauratorka wie, że dobre naleśniki, czyli takie które nie będą łamliwe jak papier, wyjdą tylko wtedy, gdy doda się do nich naprawdę dużo jajek. Nie wystarczy jedno – na półtorej szklanki mąki pszennej trzeba użyć minimum 3 jajek. To właśnie dzięki temu składnikowi późniejsze krokiety zachowają swój kształt i formę podczas smażenia, a farsz nie wyleci z nich żadną dziurką. 

Jeśli cenisz sobie tego typu praktyczne porady, szukaj ich także na naszym kanale nadawczym w Messengerze. Codziennie dostarczymy ci tam dwie wartościowe treści o tematyce kulinarnej. Dowiesz się w nich jeszcze więcej o tym jak radzić sobie z typowymi daniami polskiej kuchni, a także zasięgniesz ciekawych inspiracji kulinarnych. 

Przepis na naleśniki do krokietów Magdy Gessler

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • Ćwierć łyżeczki cukru
  • Ćwierć łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • Woda (odrobina)

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę przez sitko do garnka lub miski. Wlej mleko, dodaj cukier i sól. Następnie wbij jajka i zmiksuj wszystko mikserem. Można użyć również trzepaczki.
  2. Gdy ciasto będzie już gotowe wlej roztopione masło i dosłownie odrobinę wody – jej ilość będzie zależała od konsystencji ciasta. Ciasto nie powinno spływać z łyżki, ale na niej pozostawać.
  3. Wymieszaj dokładnie całość jeszcze raz mikserem i smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni (można dodać trochę tłuszczu do przygotowania pierwszego naleśnika, by nie przykleił się do powierzchni naczynia).
  4. Gotowe naleśniki składaj na talerzu jeden na drugim i pozwól im wystygnąć przed zawijaniem w nie farszu.