Pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler smakują dokładnie tak jak mojej babci. Ciasto jest niesamowicie cienkie, a farsz bardzo wyrazisty. Wszystko to okraszone sporą ilością oleju lnianego tworzy najlepsze wigilijne danie, z którym nie mogą się równać ani karp, ani uszka z barszczem. Jeśli do tej pory cebulkę na farsz smażyłaś na oleju rzepakowym, to koniecznie spróbuj wersji na oleju lnianym. Ten smak jest nie do podrobienia. Jednak nie tylko olej decyduje o pysznym farszu pierogowym.
Co pomija Magda Gessler w farszu?
Większość Polaków przed gotowaniem kapusty kiszonej płucze ją w wodzie lub co najmniej odciska z nadmiaru soku. A to błąd, którego należy się wystrzegać. Jak twierdzi Magda Gessler, przez niego farsz wychodzi mdły, nijaki i bez smaku. Kapusta w pierogowym farszy musi być kwaśna i dobrze ukiszona. Pamiętaj, że jest ona gotowana dwa razy (najpierw do farszu, a potem w pierogach), więc i tak ostatecznie będzie mniej ostra. Dlatego do farszu na pierogi nigdy nie płucz kapusty, a wyjdzie wyrazisty i cudownie aromatyczny.
Adobe Stock, Agata Kowalczyk
Przepis na wigilijne pierogi Magdy Gessler
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 125 ml gorącej wody
- płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 300 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju lnianego
- szczypta mielonego kminku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Najpierw namocz suszone grzyby. Opłucz je zimną wodą, przełóż do miseczki i zalej wodą. Zostaw na co najmniej na 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
- Następnie przełóż je do rondelka, zalej świeżą wodą i gotuj, aż będą miękkie razem z 1 liściem laurowym, 1 zielem angielskim, odrobiną soli i pieprzu.
- Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Smaż ją na rozgrzanym oleju lnianym, aż będzie rumiana.
- Kapustę przełóż do garnka (nie płucz jej), dodaj do niej sok z kapusty oraz przyprawy: goździki, pozostałe liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj również ugotowane grzyby.
- Duś całość, aż kapusta zmięknie. Ostudź ją i posiekaj drobno.
- Dopraw solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
- Zrób ciasto pierogowe. Do miski przesiej mąkę, dodaj ciepłą wodę i sól. Wymieszaj składniki, najpierw łyżką, a następnie dłonią. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Zostaw je na pół godziny, by odpoczęło. Przykryj je gorącą miską.
- Po 30 minutach rozwałkuj je cienko. Szklanką wykrawaj z niego kółka. Na każde nałóż pełną łyżkę farszu i złóż na pół. Brzegi zlep w charakterystyczną falbankę.
- W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Gotuj w niej pierogi przez 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj z okrasą z cebulki i oleju lnianego.
Po ciekawe przepisy Magdy Gessler (a także innych kulinarnych gwiazd) zapraszam na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych wpisów.
















