Pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler smakują dokładnie tak jak mojej babci. Ciasto jest niesamowicie cienkie, a farsz bardzo wyrazisty. Wszystko to okraszone sporą ilością oleju lnianego tworzy najlepsze wigilijne danie, z którym nie mogą się równać ani karp, ani uszka z barszczem. Jeśli do tej pory cebulkę na farsz smażyłaś na oleju rzepakowym, to koniecznie spróbuj wersji na oleju lnianym. Ten smak jest nie do podrobienia. Jednak nie tylko olej decyduje o pysznym farszu pierogowym.

Co pomija Magda Gessler w farszu?

Większość Polaków przed gotowaniem kapusty kiszonej płucze ją w wodzie lub co najmniej odciska z nadmiaru soku. A to błąd, którego należy się wystrzegać. Jak twierdzi Magda Gessler, przez niego farsz wychodzi mdły, nijaki i bez smaku. Kapusta w pierogowym farszy musi być kwaśna i dobrze ukiszona. Pamiętaj, że jest ona gotowana dwa razy (najpierw do farszu, a potem w pierogach), więc i tak ostatecznie będzie mniej ostra. Dlatego do farszu na pierogi nigdy nie płucz kapusty, a wyjdzie wyrazisty i cudownie aromatyczny.

Adobe Stock, Agata Kowalczyk

Przepis na wigilijne pierogi Magdy Gessler

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 300 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • szczypta mielonego kminku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw namocz suszone grzyby. Opłucz je zimną wodą, przełóż do miseczki i zalej wodą. Zostaw na co najmniej na 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
  2. Następnie przełóż je do rondelka, zalej świeżą wodą i gotuj, aż będą miękkie razem z 1 liściem laurowym, 1 zielem angielskim, odrobiną soli i pieprzu.
  3. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Smaż ją na rozgrzanym oleju lnianym, aż będzie rumiana.
  4. Kapustę przełóż do garnka (nie płucz jej), dodaj do niej sok z kapusty oraz przyprawy: goździki, pozostałe liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj również ugotowane grzyby.
  5. Duś całość, aż kapusta zmięknie. Ostudź ją i posiekaj drobno.
  6. Dopraw solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
  7. Zrób ciasto pierogowe. Do miski przesiej mąkę, dodaj ciepłą wodę i sól. Wymieszaj składniki, najpierw łyżką, a następnie dłonią. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  8. Zostaw je na pół godziny, by odpoczęło. Przykryj je gorącą miską.
  9. Po 30 minutach rozwałkuj je cienko. Szklanką wykrawaj z niego kółka. Na każde nałóż pełną łyżkę farszu i złóż na pół. Brzegi zlep w charakterystyczną falbankę.
  10. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Gotuj w niej pierogi przez 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj z okrasą z cebulki i oleju lnianego. 

Po ciekawe przepisy Magdy Gessler (a także innych kulinarnych gwiazd) zapraszam na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych wpisów.