Ostatnio przeglądałam świąteczne pomysły Roberta Makłowicza w poszukiwaniu inspiracji na grudzień. Od razu wpadł mi w oko jego przepis na pierogi z grzybowym farszem. O ile samo nadzienie to typowy klasyk wigilijnej kuchni, o tyle przepis na ciasto wprawił mnie najpierw w osłupienie, a potem w zachwyt. Makłowicz serwuje świąteczne pierogi na kruchym cieście - ależ to musi pysznie smakować z wigilijnym barszczykiem! Pomysł mam w kolejce do przetestowania - muszę zrobić próbę na dniach, żeby wszystko pysznie udało się na Wigilię. Wypróbuj i ty, a potem oczaruj rodzinę 24 grudnia.

Przepis na wigilijne pierogi Roberta Makłowicza

Składniki:

Na ciasto:

  • 120 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (koniecznie gęstej)
  • odrobina soli

Na farsz:

  • 100 g grzybów (wg rekomendacji Makłowicza, wcześniej ugotowanych na wywar do barszczu)
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 jajko do smarowania pierogów

Sposób przygotowania:

  1. Na desce połącz składniki kruchego ciasta na pierożki, siekając je najpierw nożem (masło powinno być miękkie).
  2. Potem zagniataj dłońmi. Gdy ciasto będzie zwarte i elastyczne, uformuj z niego kulę. Owiń ją w folię spożywczą i schładzaj co najmniej 30 minut w lodówce (najlepiej 45).
  3. Na patelni roztop masło, zeszklij drobniutko posiekaną cebulkę. Dodaj drobno posiekane grzyby, przesmaż razem.
  4. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do wystygnięcia.
  5. Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkuj na stolnicy, podsypując je mąką.
  6. Wykrawaj kółka, np. szklanką. Na każde kółko kładź nieco farszu, zlepiaj dokładnie brzegi. 
  7. Pierogi układaj na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wierzch pierogów posmaruj roztrzepanym jajkiem - to dodatkowa porada ode mnie, nie od Roberta Makłowicza.
  9. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut, aż pierożki pięknie się zarumienią.
  10. Podawaj z czerwonym barszczem.

Na podstawie przepisu Roberta Makłowicza ze strony maklowicz.pl

Dodatkowe porady

Jeśli chcesz, do grzybowego farszu możesz dodatkowo dodać kapustę, żeby nadzienie było prawdziwie świąteczne. Ja zamiast grzybów z wywaru, planuję wykorzystać po prostu pieczarki - przy wigilijnym stole będzie u mnie dużo dzieci, które nie powinny jeszcze jeść leśnych grzybów. Wersja pieczarkowa też z pewnością wyjdzie pysznie.

Jeśli masz ochotę wykorzystać ten przepis na inną okazję, np. sylwestra, możesz przygotować zupełnie inny farsz. Ser, szynka, suszone pomidory, oliwki albo kawałeczki brokułów, sprawdzą się rewelacyjnie. Pamiętaj, aby dość drobno je posiekać i nie nakładać za dużo do jednego pierożka, bo powierzchnia może popękać podczas pieczenia.