Nazbierałeś cały koszyk grzybów i dumasz, jak najlepiej je spożytkować? Wcale nie trzeba wszystkich zamykać w słoiczkach i zalewać octem albo suszyć partię za partią w piekarniku.

Jeśli z kolei już bokiem wychodzą ci też grzyby smażone na masełku i zajadane z pajdą chleba, zwróć swe oczy w kierunku włoskiej kuchni. Tak samo jak zrobiła to swego czasu słynna Magda Gessler, która zaprezentowała przepis na wspaniały makaron z grzybami niczym z Italii.

Getty Images, Vaivirga

Jak zrobić prosty obiad z grzybów i makaronu?

Chociaż przepis na to danie zawiera w sobie ewidentny włoski sznyt, nie ma co obawiać się tego, że zabraknie jakiegokolwiek składnika. Wszystkie produkty każdy na pewno ma w swoim domu, ewentualnie może polecieć po jeden z brakujących składników do najbliższego sklepu.

Jedyne, czego trzeba dopilnować, to obecność dobrych, świeżych bądź suszonych grzybów – najlepiej borowików, które nadadzą makaronowi wspaniałego, głębokiego i typowo leśnego, jesiennego smaku.

Przepis na makaron z grzybami Magdy Gessler

Składniki:

  • 2-3 porcje makaronu (np. tagliatelle)
  • ok. 250 g grzybów leśnych (najlepiej borowików)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół ostrej papryczki chili
  • 2 cebule szalotki lub 1 zwykła mała cebula
  • tarta skórka z cytryny
  • opcjonalnie: ćwierć szklanki chardonnay lub sauvignon blanc
  • szczypiorek
  • mały kawałek twardego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i czosnek i paprykę i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej na patelni masło, wrzuć pokrojone warzywa. Po krótkim obsmażeniu wrzuć na patelnię oczyszczone i pokrojone grzyby.
  3. Zalej całość ćwiercią szklanki chardonnay lub sauvignon blanc bądź innym podobnym gatunkiem.
  4. Gdy płyn na patelni się zredukuje, zetrzyj na tarce skórkę z cytryny i dodaj do środka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  5. W tym samym czasie zacznij już gotować makaron w osolonej wodzie.
  6. Wlej do przygotowanego sosu śmietankę, cały czas gotuj na średnim ogniu aż wszystko się odrobinę zredukuje.
  7. Makaron ugotowany al dente (a nawet ciut twardszy) wyłów z garnka i przełóż do sosu. Dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu w razie potrzeby (makaron będzie wchłaniał jeszcze odrobinę płynu, by osiągnąć odpowiednią miękkość).
  8. Dodaj do środka odrobinę masła, by sos z makaronem zyskał jeszcze więcej kremowości.
  9. Podawaj z odrobiną posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.

Smacznego!