Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę, która nie tylko dobrze smakuje, ale też wywołuje uśmiech na twarzy – to właśnie to. Te jajka w formie uroczych kurczaków są idealne na wielkanocny stół, ale sprawdza się też na inne uroczystości. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy, myślałam, że to atrakcja wyłącznie dla dzieci. Tymczasem dorośli nie mogli się od nich oderwać i zjedli połowę najmłodszym. Na szczęście szybko dorobiłam kolejne.
Faszerowane jajka w kształcie kurczaków - pyszna i wartościowa przekąska
Faszerowane jajka w formie uroczych kurczaczków to przepis, który idealnie wpisuje się w klimat Wielkanocy, ale sprawdzi się także na urodzinach dzieci, piknikach albo jako zabawna przekąska na domówkę. Wygląd i łatwość przygotowania to jednak nie wszystkie walory tej przekąski. Warto też wspomnieć o jej wartościach odżywczych, bo jajka to prawdziwe białkowe złoto – sycące, odżywcze, pełne witamin z grupy B i dobrze przyswajalnego żelaza. Zawierają też lecytynę, wspierającą pracę mózgu. Z kolei marchewka to źródło beta-karotenu, który wspiera wzrok i skórę, a natka pietruszki jest skarbnicą witaminy C. Samo zdrowie, dlatego nie pozostaje nic innego, jak tylko brać się za przygotowania.
Jak zrobić faszerowane jajka-kurczaki?
Samo przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne, bo jajka możesz ugotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Marchewkę również możesz przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku z wodą, żeby nie wyschła.
Potem trzeba już tylko naciąć białko, robiąc drobne ząbki i delikatnie wyjąć żółtko, aby przygotować z niego pyszny farsz. A jeśli nie masz czasu na wycinanie ząbków w białku – przetnij je klasycznie na pół, a kurczaczki zrób tylko z farszu i dekoracji. Będzie mniej efektownie, ale równie smacznie.
Przepis na faszerowane jajka w kształcie kurczaków
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
do dekoracji:
- kawałek marchewki (na dzióbki i grzebyki)
- kilka ziarenek czarnego pieprzu (na oczka)
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Jajka na twardo obierz i przetnij każde z nich na dwie części.
- Ostrożnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Dodaj majonez, musztardę, szczyptę soli i pieprzu. Rozgnieć widelcem na gładką masę.
- W białka zrób "ząbki" małym, precyzyjnym nożykiem - będą udawały skorupki jaj, w którym siedzą kurczaki.
- Z masy żółtkowej uformuj kulki i włóż je do dolnej części jajka. Z marchewki wytnij małe trójkąciki na dzioby oraz paseczki na grzebyki i wciśnij je w odpowiednie miejsca. Ziarenka pieprzu wciśnij jako oczka.
- Ułóż jajka na liściach pietruszki – nie tylko będą wyglądały jak na łące, ale też natka doda świeżego aromatu.
Co dodać do faszerowanych jajek?
Jeśli nie masz musztardy, możesz użyć chrzanu – wtedy farsz będzie bardziej wyrazisty. W wersji fit, zamiast klasycznego majonezu sprawdzi się jogurt grecki lub serek śmietankowy. Możesz też poszaleć z dodatkami: dodaj do farszu drobno siekane ogórki konserwowe, szczypiorek, rzodkiewkę lub rzeżuchę. Zamiast ziarenek pieprzu do oczu możesz użyć goździków lub małych kawałków oliwek.
Najlepiej przygotować kilka wersji smakowych takich kurczaczków, np. z farszem pieczarkowym, suszonymi pomidorami lub pastą z awokado. Pysznym pomysłem będą także jajka faszerowane tuńczykiem lub wędzonym łososiem. Wymieszaj różne smaki na jednym półmisku, a wtedy będzie kolorowo, różnorodnie i każdy znajdzie coś dla siebie.



















