Ostatnio na naszym kanale redakcyjnym widziałam świetny przepis na rogaliki twarogowe. Upiekłam je i wyszły przepyszne. Tym razem jednak postanowiłam wypróbować przepis na rogaliki z półkruchego ciasta i to był strzał w dziesiątkę. Wyszły równie chrupiące i kruchutkie jak tradycyjne, a z ciastem dużo łatwiej się pracowało niż z klasycznym kruchym. Szybko się zagniotło, było bardzo elastyczne i nie rwało się, nawet gdy dałam do niego nieco za dużo nadzienia.
Półkruche rogaliki z kremowym nadzieniem
Ciasto półkruche z wyglądu niczym się nie różni od kruchego. Jednak, gdy spojrzysz na listę składników, to różnica jest od razu widoczna. Do półkruchego dodaje się mniej masła w stosunku do mąki, całe jajko (a nie jedynie żółtka) oraz nabiałowy dodatek w postaci śmietany lub mleka, który pomaga „skleić” składniki. Półkruche ciasto jest dużo plastyczniejsze, bardziej elastyczne, łatwiej się wałkuje i formuje. Moim zdaniem to ciasto jest wprost stworzone do rogalików. Zrobiłam do niego proste nadzienie z gorzkiej czekolady, masła, cukru i kakao. Taką kremową masę zawinęłam w ciasto i upiekłam. Rogaliki wyszły przepyszne, maślane, chrupiące i mocno czekoladowe.
Przepis na półkruche rogaliki z nadzieniem czekoladowym
Składniki na półkruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na czekoladowe nadzienie:
- 80 g brązowego cukru
- 70 g gorzkiej czekolady
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj półkruche ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić do rąk, dodaj 2-3 łyżki mąki więcej. Gotowe ciasto owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny (możesz zostawić je tam na dłużej).
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Czekoladę połam na kosteczki i posiekaj je drobno. Do miski włóż miękkie masło, cukier, kakao oraz czekoladę. Utrzyj, aż powstanie jednolita masa (cukier będzie w niej wyczuwalny).
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienko na kształt koła. Pokrój je na trójkąty (jak pizzę). Na podstawę każdego nałóż po łyżeczce czekoladowego nadzienia. Zwiń ciasto w rogalika. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, aż będą rumiane. Podawaj udekorowane cukrem pudrem.
















