Ostatnio na naszym kanale redakcyjnym widziałam świetny przepis na rogaliki twarogowe. Upiekłam je i wyszły przepyszne. Tym razem jednak postanowiłam wypróbować przepis na rogaliki z półkruchego ciasta i to był strzał w dziesiątkę. Wyszły równie chrupiące i kruchutkie jak tradycyjne, a z ciastem dużo łatwiej się pracowało niż z klasycznym kruchym. Szybko się zagniotło, było bardzo elastyczne i nie rwało się, nawet gdy dałam do niego nieco za dużo nadzienia.

Półkruche rogaliki z kremowym nadzieniem

Ciasto półkruche z wyglądu niczym się nie różni od kruchego. Jednak, gdy spojrzysz na listę składników, to różnica jest od razu widoczna. Do półkruchego dodaje się mniej masła w stosunku do mąki, całe jajko (a nie jedynie żółtka) oraz nabiałowy dodatek w postaci śmietany lub mleka, który pomaga „skleić” składniki. Półkruche ciasto jest dużo plastyczniejsze, bardziej elastyczne, łatwiej się wałkuje i formuje. Moim zdaniem to ciasto jest wprost stworzone do rogalików. Zrobiłam do niego proste nadzienie z gorzkiej czekolady, masła, cukru i kakao. Taką kremową masę zawinęłam w ciasto i upiekłam. Rogaliki wyszły przepyszne, maślane, chrupiące i mocno czekoladowe.

Przepis na półkruche rogaliki z nadzieniem czekoladowym

Składniki na półkruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na czekoladowe nadzienie:

  • 80 g brązowego cukru
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj półkruche ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić do rąk, dodaj 2-3 łyżki mąki więcej. Gotowe ciasto owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny (możesz zostawić je tam na dłużej). 
  2. W tym czasie przygotuj nadzienie. Czekoladę połam na kosteczki i posiekaj je drobno. Do miski włóż miękkie masło, cukier, kakao oraz czekoladę. Utrzyj, aż powstanie jednolita masa (cukier będzie w niej wyczuwalny).
  3. Schłodzone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienko na kształt koła. Pokrój je na trójkąty (jak pizzę). Na podstawę każdego nałóż po łyżeczce czekoladowego nadzienia. Zwiń ciasto w rogalika. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, aż będą rumiane. Podawaj udekorowane cukrem pudrem.