Drugi rzut oka na przepis Ewy Wachowicz sprawił, że zdałam sobie sprawę z kolejnej rzeczy - kroki przygotowania są tak proste, że te rogaliki może zrobić nawet moja 7-letnia córka. Sporo pomaga mi w kuchni i na pewno poradzi sobie z wyzwaniem, bo etapy szykowania rogalików francuskich z bananami są naprawdę banalnie łatwe. Moja siedmiolatka zrobiła więc później ten deser zupełnie sama, a moją jedyną rolą było zajmowanie się piekarnikiem, bo tutaj miałam jednak pewne obawy i nie chciałam, żeby się poparzyła. Całe szykowanie leżało po jej stronie i już zapowiedziała, że niedługo znowu przyrządzi nam te smakowite rogaliki.

Oprócz tego, że są tak proste, francuskie frykasy od Ewy Wachowicz są też wprost przepyszne. W środku skrywają kawałki bananów, gorzką czekoladę i masło orzechowe. Nigdy nie słyszałam chyba o pyszniejszym nadzieniu do rogalików - nawet, gdy piszę te słowa, marzę już o kolejnej partii.

Przepis na francuskie rogaliki Ewy Wachowicz

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 4 banany
  • 1/2 cytryny
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • masło orzechowe (opcjonalnie)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki.
  2. Aby nie ściemniały, skrop je sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.
  3. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na trójkąty.
  4. Przy najkrótszym brzegu każdego trójkąta umieszczaj nieco masła orzechowego, na masło kładź kawałek czekolady i plasterki banana.
  5. Każdy trójkąt zwiń w zgrabny rogalik.
  6. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej rogaliki.
  7. Wybij jajko do miseczki i roztrzep je widelcem albo rózgą.
  8. Weź silikonowy pędzelek i smaruj jajkiem wierzch rogalików.
  9. Piecz w 200 stopniach C przez 15-20 minut, aż będą złociste.

Garść przydatnych wskazówek

Główna porada jest taka - lepiej od razu przygotuj podwójną porcję tych rogalików, bo z pewnością znikną tak szybko, że dokładka będzie konieczna. Jeśli nie przepadasz za masłem orzechowym, możesz pominąć ten dodatek. Zamiast gorzkiej czekolady możesz wykorzystać tabliczkę mlecznej. 

Czy można zmienić nadzienie do tych rogalików? Można, chociaż kombinacja Ewy Wachowicz jest niebiańsko pyszna i nie radzę w nią za mocno ingerować. Jeśli jednak nie masz w domu bananów, możesz francuskie rogaliki nadziać dowolną konfiturą - ja polecam zwłaszcza brzoskwiniową albo wiśniową. Uważaj jednak, aby nie nałożyć jej za dużo, bo podczas pieczenia może wypłynąć. Opcjonalnie możesz też wykorzystać inne owoce, np. jabłka lub śliwki. Wierzch rogalików warto dodatkowo posypać bakaliami, np. posiekanymi drobniutko orzechami albo wiórkami kokosowymi.