Nie ma nic lepszego na deser, niż domowe drożdżówki. Takie pulchne, mięciutkie bułeczki wielu z nasz kojarzą się w dzieciństwem, kiedy to piekły je nasze mamy i babcie. Łatwo można jednak odtworzyć te wspomnienia, a najlepiej zrobić to z dodatkiem sezonowego rabarbaru. Zobacz prosty przepis na takie mini drożdżówki, a gdy raz ich spróbujesz, szybko powtórzysz pieczenie.
Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem?
Przygotowanie drożdżówek wcale nie jest trudne, ale trzeba mieć sprawdzony przepis i sporo cierpliwości. Oczywiście najważniejsze są tutaj odpowiednie proporcje każdego ze składników, ale także to, jak będziemy traktować ciasto. Drożdżowa masa potrzebuje bowiem sporo wyrabiania, a potem dużo odpoczynku w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
Jeśli natomiast chodzi o dodatki, to tutaj sprawa jest prosta, bo rabarbar trzeba jedynie dokładnie umyć i pokroić w kosteczkę. Można dodatkowo obtoczyć go w cukrze lub cukrze wanilinowym, jednak nie jest to koniecznie dla uzyskania świetnego smaku. Na koniec zostaje jeszcze kruszonka, ale tutaj nie ma zbyt wiele roboty i trzeba tylko wymieszać mąkę z cukrem i masłem w odpowiednich proporcjach.
Zobacz poniżej dokładny przepis na dobre ciasto drożdżowe z rabarbarem i koniecznie spróbuj przyszykować takie mini drożdżówki na deser lub drugie śniadanie na wynos do pracy czy szkoły.
Mini drożdżówki z rabarbarem - przepis
na ciasto drożdżowe:
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 40 g świeżych drożdży,
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 2 całe jajka i 1 żółtko (białko odkładamy do smarowania drożdżówek).
na kruszonkę:
- 120 g mąki pszennej,
- 75 g cukru,
- 75 g masła.
dodatkowo:
- ok. 300 g świeżego rabarbaru.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania zaczynu na ciasto drożdżowe, czyli rozetrzyj w drożdże z 1 łyżeczką cukru i podgrzanym (ale nie gorącym) mlekiem. Całość oprósz lekko mąką i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- W dużej misce zmiksuj 2 całe jajka i 1 żółtko z cukrem. Do drugiego naczynia przesiej mąkę i dodaj do tego zaczyn oraz ubite jajka. Całość zacznij mieszać, a na koniec wlej rozpuszczone i wystudzone masło. Gotowe ciasto drożdżowe wyrabiaj w dłoniach przez dobrych kilka, a nawet kilkanaście minut.
- Porządnie wyrobione ciasto włóż do miski wysypanej odrobiną mąki, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę, czyli wymieszaj w misce mąkę z cukrem i masłem, a następnie rozbijaj palcami masę na drobne kawałeczki ciasta. Przyszykuj też rabarbar - należy go dokładnie umyć i pokroić w niewielką kosteczkę.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na niewielkie kuleczki, a następnie każdą z nich delikatnie rozwałkuj i posmaruj pozostałym białkiem jajka. Na nim wyłóż kawałki rabarbaru i posyp każdą bułeczkę kruszonką.
- Tak przygotowane drożdżówki z rabarbarem układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między bułeczkami, aby mogły spokojnie rosnąć podczas pieczenia.
- Bułeczki z rabarbarem odstaw jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, a potem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Źródło: slodkakuchareczka.blogspot.com

















