Niektórzy robią powidła nawet bez cukru, wg najprostszej receptury na świecie. Po prostu wrzucają śliwki węgierki do garnka z grubym dnem i czekają, jednocześnie mieszając. Powidła lubią przywrzeć do dna i się przypalić - ktokolwiek je robił, ten wie. Nie ma jednak nic lepszego do piernika, naleśników, racuchów czy do drożdżowej chałki i trudno z nich zrezygnować jesienią, a najlepsze są przecież własne. Pani Małgorzata proponuje swój przepis. Poznaj go i zrób w tym roku powidła śliwkowe wg jej wskazówek.

Na naszym kanale messenger poznasz też inne patenty na przetwory. Nie tylko ze śliwek, ale też warzywne, np. hitowe buraczki siostry Anastazji bez octu. Nowe inspiracje publikujemy codziennie - sprawdź.

Jak zrobić powidła bez mieszania?

Pani Małgosia oprócz śliwek i cukru dodaje też 4 łyżki octu, ale jabłkowego, ewentualnie winnego. Spirytusowy będzie zbyt dominujący. Ten dodatek ma sens z 3 powodów:

  • dla smaku - kwasek octu jabłkowego kontrastuje ze słodyczą owoców - podkręca smak, nie jest już taki jednolity, a po prostu ciekawszy
  • dla koloru - ocet jabłkowy pomoże zachować przetworom ze śliwek wyrazistą, ciemną i intensywną barwę (podobnie działa w przypadku buraczków)
  • aby zapobiec przypalaniu się powideł - jak mówią niektórzy doświadczeni amatorzy powideł

AdobeStock Melastmohican

Dodatkowo nie przykrywaj garnka z powidłami. Śliwki powinny w miarę smażenia, odparowywać i gęstnieć. Jeśli je przykryjesz, woda nie będzie miała gdzie odparowywać. Nawet po 5 godzinach gotowania powidła będą wtedy wodniste. Pani Małgosia pisze, że wcale ich nie miesza, ale jeśli nie masz zaufania do swoich garnków, zaglądaj do nich co godzinę i sprawdź, jak się mają przetwory. Garnek powinien być szeroki i mieć grube dno. Dzięki temu ryzyko przypalenia jest jeszcze mniejsze, a dzięki dużej średnicy przetwory będą odparowywać szybciej. Autorka przepisu obiera śliwki ze skórki, ale nie musisz tego robić. 

Przepis Pani Małgorzaty na powidła śliwkowe bez mieszania

Składniki:

  • 5 kg śliwek (węgierek)
  • 1/2-1 kg cukru (w zależności od tego, jak bardzo chcesz słodkie przetwory)
  • 4 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz śliwki. Jeśli chcesz, obierz, następnie wypestkuj, krojąc przy okazji na połówki. 
  2. Przełóż do garnka z grubym dnem, wsyp cukier, dodaj ocet. 
  3. Gotuj 5 godzin bez mieszania.
  4. Przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
  5. Aby zapasteryzować powidła śliwkowe w piekarniku, wstaw słoiki na blaszce do lekko nagrzanego już piekarnika (do ok. 40 st.), zamknij piekarnik, nagrzej go do ok. 100-110 st. C i piecz ok. 30 minut. Zakręcone słoiki z gorącymi powidłami możesz też pasteyzować w garnku: przełóż do garnka wyłożonego czystą ściereczką, zalej gorącą wodą, zagotuj na niskiej mocy palnika i pod przykryciem, a następnie gotuj ok. 20 minut. Po pasteryzacji wyjmij słoiki, dokręć je, obróć do góry dnem, przykryj ręcznikiem lub kocem i odłóż na 24 godziny do ostygnięcia.