Przełom września i października co roku upływa mi pod znakiem przygotowywania winogronowych przetworów. W tamtym roku postanowiłam nieco odmienić nudną klasykę i pierwszy raz zrobiłam dżem z winogron z dodatkiem malin. Ten smak okazał się bezkonkurencyjny, a mój mąż żartował, że to trochę luksusowe Porsche wśród innych zwykłych przetworów w spiżarni. W tym roku robię 3 tury słoików, bo rok temu tego dżemu zabrakło nam już w listopadzie - cała rodzina wyjadała go na potęgę.

Jeśli szukasz innych przepisów z winogronami w roli głównej, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Regularnie wrzucamy tam winogronowe inspiracje.

Przepis na dżem z winogron i malin

Składniki:

  • 1 kg winogron ogrodowych
  • 60 dag malin
  • 25 dag cukru żelującego 3:1

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyj, usuń szypułki. Osusz owoce.
  2. Delikatnie umyj też maliny, również usuń z nich zbędne części. Lekko osusz, aby nie uszkodzić owoców.
  3. Przetrzyj owoce przez sitko, mocno je rozgniatając. Dzięki temu pozbawisz dżem pestek. Aby było najwygodniej, przeciskaj je bezpośrednio do garnka. Dzięki temu unikniesz brudzenia dodatkowych misek.
  4. Dodaj do owoców 25 dag cukru żelującego. Zamieszaj.
  5. Ustaw garnek na średnim ogniu, zagotuj masę. Mieszaj co jakiś czas, żeby nie przywarła do dna.
  6. Gdy masa zacznie się gotować, zmniejsz ogień. Gotuj dżem przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Dżem przełóż do wyparzonych i dokładnie osuszonych słoiczków.
  8. Pasteryzuj przez około 5 minut, licząc od momentu zagotowania wody. 

Dodatkowe wskazówki

Jeśli masz odmianę winogron bezpestkowych, możesz pominąć etap przecierania przez sitko - drobniutkie pestki malin zazwyczaj nikomu nie przeszkadzają w gotowym dżemie, więc nie musisz się z tym męczyć, gdy winogrona nie mają pestek. Wtedy postaraj się lekko porozgniatać owoce np. tłuczkiem do ziemniaków, możesz też gotować je nieco dłużej aby mocniej się rozpadły, albo użyć blendera dla osiągnięcia jednolitej konsystencji. Nie da się ukryć, że odmiana bezpestkowa pomoże zaoszczędzić sporo czasu przy szykowaniu, bo przecieranie owoców jest najbardziej czasochłonną częścią przygotowywania dżemu.

Niektórzy stosują inną szkołę, przecierając przez sitko już gotowy dżem, aby usunąć pestki dopiero na finiszu. Ja jednak nie lubię gotować przetworów razem z pestkami, dlatego pozbywam się ich zawczasu, aby już na etapie podgrzewania mieć odpestkowaną masę.

Smak dżemu z winogron możesz dodatkowo podkręcić, jeśli masz na to ochotę. Dodaj np. trochę cukru z prawdziwą wanilią albo nieco cynamonu, jeśli chcesz uzyskać korzenny posmak przetworów. Ja jednak wolę wersję solo, bo już maliny dają w moim poczuciu ciekawy smak gotowego dżemu.