Ten sok ma w sobie wszystko, co powinny mieć domowe przetwory tego typu: pełnię smaku, piękny kolor i naturalne składniki. To przepis, który z powodzeniem zrobisz jesienią, kiedy aronia jest w najlepszej formie, ale i zimą, korzystając z mrożonych owoców. Sprawdzi się zarówno do picia na co dzień, jak i jako baza do rozgrzewających zimowych naparów.

Dlaczego ten sok nie jest gorzki ani cierpki?

Po pierwsze, aronię warto przemrozić. Nawet jeden dzień w zamrażarce wystarczy, by straciła większość swojej cierpkości. Jeśli używasz owoców mrożonych, rozmroź je wcześniej i lekko zgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by puściły sok, ale nie zamieniły się w papkę.

Po drugie, do soku na 2 kg owoców dodaj 2 kg cukru, który naturalnie łagodzi smak aronii. A po trzecie, Siostra Anastazja zawsze dorzuca garść liści malin, porzeczki lub wiśni. To nie tylko dodatkowy aromat, ale i sposób na wzbogacenie smaku o delikatną, owocową nutę. Liście malin nadają lekkiej słodyczy, porzeczki – świeżości, a wiśni – przyjemnej kwaskowatości. Jeśli chcesz od soku głównie słodyczy, postaw na przewagę liści malin.

Jeśli nie masz świeżych liści malin, sięgnij po suszone – ich aromat wciąż jest wyczuwalny. Do pasteryzacji najlepiej używaj butelek lub słoików o małej pojemności. Wtedy łatwiej będzie zużyć sok po otwarciu.

Przepis na sok z aronii Siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych owoców aronii
  • 3 l wody
  • 1 duża garść liści malin, porzeczki lub wiśni
  • 2 kg cukru
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i przebierz aronię, usuń szypułki i ewentualne nadpsute owoce.
  2. Umyj i osusz liście wybranych drzew owocowych.
  3. W dużym garnku połącz aronię z liśćmi i zalej wodą.
  4. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż woda mocno się zabarwi.
  5. Odstaw garnek z owocami na całą noc w chłodne miejsce.
  6. Następnego dnia przecedź całość przez gęste sito lub gazę, odciskając owoce i liście.
  7. Do uzyskanego płynu wsyp cukier i dodaj kwasek cytrynowy.
  8. Postaw garnek na ogniu i ponownie zagotuj.
  9. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut, zbierając szumowiny.
  10. Gorący sok przelej do umytych i wyparzonych butelek.
  11. Pasteryzuj w garnku: ułóż butelki lub słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką, zalej gorącą wodą do 3/4 wysokości butelek i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut od momentu, gdy woda zacznie delikatnie wrzeć.
  12. Wyjmij butelki, dokręć zakrętki i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Jak inaczej zapasteryzować sok?

Poza pasteryzacją w garnku możesz użyć piekarnika. Ustaw go na 120 st. C, wstaw słoiki lub butelki na blasze wyłożonej ściereczką i ogrzewaj około 20 minut. Słoiki włóż do zimnego piekarnika. Możesz też pasteryzować w zmywarce – ustaw program o temperaturze minimum 70 st. C bez detergentu. Pasteryzuj w niej sok w klasycznych słoikach lub butelkach z zakrętką typu twist-off, odkręcane - nie z gumową uszczelką. Ustaw je do góry dnem. Po zakończeniu programu wyjmij ostrożnie słoiki i wystudź powoli do góry dnem. 

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Zamiast cukru możesz użyć mniej płynnego, wielokwiatowego miodu (jest on słodszy), ale dodaj go dopiero po przestudzeniu soku, aby zachował swoje właściwości. Jeśli wolisz mniej słodki napój, zmniejsz ilość cukru o 500 g, a jeśli chcesz podbić aromat, połącz liście malin z wiśniowymi. Możesz też dodać kilka goździków lub kawałek laski cynamonu podczas gotowania, by uzyskać „zimowy” smak.