Sezon na żurawinę mamy w pełni. Jeśli akurat nie masz jej w przydomowym ogródku ani na działce i nie wybierasz się po nią do lasu (sprawdź, czy obok ciebie wolno ją zbierać), to kupisz ją na promocji w wielu sklepach. Ostatnio widziałam ją nawet w Biedronce. Warto wykorzystać ją teraz, póki dostępna jest świeża, i zrobić z niej pyszną konfiturę do słoików na zimę. To tylko chwila pracy, a efekt na pewno ci posmakuje. 2 dodatki podkręcają jej smak o 100%.

Jak zrobić pyszną konfiturę z żurawiny?

Zanim opowiem ci o tym przepisie, najpierw poświęcę chwilę na przygotowanie owoców. Choć żurawinę wystarczy umyć i od razu można wkładać do garnka, to polecam krótkie jej przemrożenie w zamrażarce (przez minimum 6 godzin). Ten prosty trik sprawia, że owoce tracą swoją cierpkość i są po prostu o wiele smaczniejsze. Możesz pominąć ten etap, jeśli zbierałeś żurawinę po pierwszych przymrozkach. Mrożoną żurawinę od razu przełóż do garnka, zasyp cukrem i połącz z pozostałymi składnikami. Moją konfiturę robię z dodatkiem mandarynek i jabłek. Dzięki temu całość wychodzi słodsza, a pektyny zawarte w jabłkach naturalnie ją zagęszczają. Aby podkręcić smak owoców, dodaję do nich również laskę cynamonu. Możesz zamienić ją na mielony cynamon, ale dodaj go zaledwie odrobinę. Ma jedynie podkreślić smak żurawiny, a nie ją zdominować.

Przepis na konfiturę z żurawiny

Składniki:

  • 500 g żurawiny (najlepiej przemrożonej)
  • 2 jabłka czerwone (twarde)
  • 10 mandarynek
  • 1 szklanka miodu 
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść żurawinę z gałązek i listków, umyj ją i włóż do garnka z grubym dnem. Jeśli używasz mrożonej, to nie musisz jej rozmrażać wcześniej.
  2. Połowę mandarynek obierz ze skórki i wyciśnij z nich sok. Miąższ pokrój drobno. Dodaj sok i miąższ do żurawiny.
  3. Do owoców dodaj miód, sok z cytryny oraz cynamon. Gotuj całość przez 10 minut, aż żurawina zacznie pękać (nie przykrywaj garnka). Mieszaj od czasu do czasu.
  4. Laskę cynamonu wyjmij z dżemu, a owoce rozdrobnij delikatnie (możesz to zrobić za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blenderem).
  5. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i dodaj do pozostałych owoców.
  6. Pozostałe mandarynki obierz i podziel na cząstki. Je również dodaj do garnka. Gotuj całość jeszcze 10 minut. 
  7. Po tym czasie przełóż gotową konfiturę do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć je szczelnie i odstaw na blat do góry dnem do ostygnięcia. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.