W domu racuchy smażę niemal na okrągło. Dzieci wolą je od naleśników czy placków. Gdy nudzą mi się te klasyczne na mleku, przygotowuję ich jesienną wersję, bez jabłek, za to z innym dodatkiem, który równie dobrze smakuje. Znikają z talerzy w mgnieniu oka. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Idealne na pyszne śniadanie lub coś słodkiego do popołudniowej kawy.

Z czym robię jesienne racuchy?

Zamiast tradycyjnych jabłek, do jesiennych racuchów dodaję gruszki. Świetnie pasują do tego dania i nadają mu wyjątkowy smak. Najlepiej sprawdza się odmiana konferencja, ale możesz użyć niemal każdej innej. Przygotuj gruszki tak samo jak jabłka. Obierz je i pokrój w drobną kostkę, zanim dodasz do ciasta. Gruszki idealnie komponują się z jogurtowym ciastem, które sprawia, że racuchy są lżejsze i delikatniejsze. Zamiast mleka używam więc jogurtu naturalnego. Możesz też wykorzystać kefir w tej samej proporcji, ale racuchy będą miały wtedy nieco kwaśniejszy posmak.

Przepis na jesienne racuchy z gruszkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 gruszki

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj jogurt, całe jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksuj całość na gładką masę. Możesz też wymieszać składniki za pomocą trzepaczki.
  2. Gruszki obierz ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je na małe kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj je delikatnie za pomocą łopatki.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto (1 łyżka to 1 racuszek). Smaż na złoty kolor z dwóch stron przez 2-3 minuty. Usmażone racuchy ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, aby ociekły z nadmiaru cukru pudru.
  4. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Jak podkręcić smak racuchów z gruszkami?

Racuchy z gruszkami robię z dodatkiem cukru waniliowego, dzięki czemu pięknie pachną już w trakcie smażenia. Czasami dodaję również ziarenka z laski wanilii, ostatnio akurat nie miałam, ale warto ich użyć. Dodają plackom jeszcze więcej aromatu. Oprócz tego możesz do ciasta dodać korzenne przyprawy, które świetnie podkreślają jesienny charakter racuchów. Sprawdzą się: cynamon, mielony kardamon czy gałka muszkatołowa. Dodaj ich zaledwie odrobinę (zbyt duża ilość sprawi, że racuchy wyjdą gorzkawe). Do ciasta na racuchy możesz także dorzucić łyżkę mielonych orzechów (migdałów, włoskich lub laskowych), które nadadzą im delikatny orzechowy posmak.