Wystarczy kilka podstawowych składników, chwila mieszania i po upieczeniu masz apetyczny deser. Keks na jakiś czas zniknął z polskich domów, ale warto go do nich przywrócić, bo to naprawdę smaczne i ładne ciasto. Kusi kolorowymi kawałkami owoców i maślanym zapachem. Naprawdę trudno go zepsuć, więc sprawdzi się nawet wtedy, gdy pieczesz tylko z „doskoku” lub wtedy, gdy nie masz czasu na cyzelowanie bardziej skomplikowanych wypieków. W wersji z całych jaj, a nie tylko z żółtek wychodzi jeszcze lepszy. To model deluxe wśród keksów.
Keks jak z PRL-u
Może ty tego nie pamiętasz, ale ja - tak. Keks lądował na stole, gdy odwiedzało się sąsiadkę, szło do ciotki na imieniny, a i mama czasami go robiła, chociaż w moim domu akurat keks robiło się rzadko. Keks po prostu był obecny w wielu domach, bo to ciasto proste w przygotowaniu i nie wymagało żadnych wymyślnych składników. W dodatku w przekroju wyglądało bardzo atrakcyjnie, a te kolorowe „okruchy” w cieście dodawały mu nie tylko urody, ale były i fajnymi akcentami o zupełnie innej konsystencji niż ciasto.
Kiedyś w moim domu mama sama kandyzowała owoce. Dzisiaj nie musimy tego robić, bo można gotowe kupić w markecie, co jeszcze upraszcza przygotowanie keksu. Możesz do niego dodać tylko jeden rodzaj owoców albo kilka ich rodzajów, aby ciasto każdy z kawałków ciasta wyglądał jak kolorowa mozaika.
Poniższy przepis pozwala uszykować jeden średniej wielkości keks. Jeśli spodziewasz się wielu gości, podwój ilość składników i przygotuj 1 większy lub 2 średnie. Ciasto spokojnie da się przechowywać kilka dni zawinięty w papier. Owsem, trochę obsycha, ale nadal pozostaje smaczny.
Przepis na keks deluxe
Składniki (1 keksówka 26 x 10):
- 4 jaja
- 200 g tortowej mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 200 g bakalii (np. kandyzowane mango, pomelo, skórka pomarańczy, borówki itp.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Koniecznie wyjmij wcześniej jaja i masło z lodówki (jeśli tam je trzymasz), aby zdążyły uzyskać temperaturę pokojową.
- Formę keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, aby łatwiej było po upieczeniu wyjąc keks.
- Bakalie powinny mieć postać podobnej wielkości kosteczek, więc jeśli niektóre kawałki są większe, pokrój je na mniejsze części.
- Do sporej miski wsyp mąkę, wrzuć bakalie i proszek do pieczenia, dokładnie przemieszaj.
- Oddziel białka od żółtek i żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Nie żałuj czasu, niech powstanie jasna, puszysta masa. Jeśli jednak się spieszysz, nie martw się, 2-3 minuty wystarczą, ciasto i tak się uda.
- W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka jaj (przepłucz mieszadło, jeśli używasz tego samego co do żółtek).
- Przełóż utarte żółtka do miski z mąką i bakaliami. Zacznij mieszać szpatułką, dodając ubite białka.
- Jak tylko uzyskasz jednorodną masę, przełóż ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
- Piecz keks ok. 60 minut (do suchego patyczka). Uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól keksowi ochłonąć przez 10 minut.
- Gotowy, wystudzony keks możesz oprószyć cukrem pudrem. Gdy ozdobisz go gęstym lukrem i owocami będzie pięknie prezentował się także na świątecznym stole.
AdobeStock, Svetlana Kolpakova

















