Z zaciekawieniem od lat obserwuję kulinarne gusta i guściki rodziny mojej i męża i mam jeden wniosek. Polacy dzielą się na tych, którzy uwielbiają obfite ciasta z kremami, bezami, budyniami i galaretkami oraz na tych, którzy wolą proste wypieki à la babka lub biszkopt – bez przekładania, bez zamieszania. Sama należę do tych drugich i uważam, że jest w nich coś magicznego, bo cała intensywność doznań musi zamknąć się w nieskomplikowanym „bochenku" pozornie bez fajerwerków. Nic się nie ukryje, smak i konsystencja muszą być w punkt. Na szczęście, gdy dodasz do ciasta całe mandarynki, możesz liczyć na efekt wow.
Proste ciasto mandarynkowe – przepis
Cytrusy to ważna część kulinarnej tożsamości Sycylii, a tamtejsze sady słyną na cały świat. Stąd wiele wspaniałych włoskich przepisów z wykorzystaniem tego typu owoców. W tym przepisie na niezwykle wilgotny wypiek brylują mniejsze siostry pomarańczy – klementynki, które nam kojarzą się ze świątecznym czasem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- 4 mandarynki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. To szczególnie ważne w przypadku masła, bo musi być miękkie, by dało się je utrzeć z pozostałymi składnikami.
- Rozgrzej piekarnik do 175°C (tryb góra-dół). Przygotuj keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm – natłuść ją i posyp mąką lub bułka tartą.
- Przesiej mąkę przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Umyj i sparz mandarynki. Pokrój je w cząstki, wydłub z miąższu pestki. Zmiksuj je na gładkie purée w blenderze kielichowym.
- Zmiksuj jajka z cukrem na wysokich obrotach. Powinna powstać napuszona, bladożółta, kremowa masa. Nie skracaj tego procesu, bo to podstawa dobrego ciasta ucieranego.
- Dodawaj do masy jajecznej suche składniki na zmianę z miękkim masłem. Miksuj powoli do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wmieszaj jogurt, purée z mandarynek i esencję waniliową.
- Przelej masę do przygotowanej foremki. Piecz ciasto przez około 50–60 minut, do suchego patyczka. Pozwól mu stygnąć przez 15 minut, a potem ostrożnie wyjmij je z keksówki i przełóż na kratkę cukierniczą.
Jak ozdobić włoskie ciasto mandarynkowe?
By jak najmocniej podbić cytrusowy smak ciasta, najlepiej wykończyć je mandarynkową glazurą. Wystarczy mieć tylko 2 składniki, a mianowicie:
- 1/4 szklanki soku świeżo wyciśniętego z mandarynek
- 1/4 szklanki cukru
Podgrzej składniki razem w rondelku, aż cukier się całkowicie rozpuści. Posmaruj otrzymaną glazurą wierzch ciasta. Będzie się ładnie błyszczało i odrobinę kleiło, co sprawi, że będzie jeszcze bardziej apetyczne, a w środku długo pozostanie wilgotne. Alternatywnie możesz przygotować lukier mandarynkowy – mieszając cytrusowy sok z cukrem pudrem na „śnieżną" polewę. Ciasto możesz dodatkowo posypać kandyzowaną skórką pomarańczy lub słupkami migdałów. Dobrym pomysłem jest także oblanie go kremem z białej czekolady i ozdobienie srebrnymi lub złotymi cukrowymi perełkami (zwłaszcza gdy serwujesz je na święta).

















