Która z tych trzech prezentowanych opcji jest najlepsza? Przerywanie imprezy, żeby pokroić ciasto. Ładowanie go każdemu z osobna na talerzyk i tworzenie zamieszania? Czy może przygotowanie od razu idealnych, indywidualnych porcji, które każdy może schwytać w każdej chwili i nawet nie potrzebuje spodeczka? Odpowiedź nasuwa się sama.

Na naszym kanale nadawczym znajdziesz wiele słodkich przepisów, które sprawdzą się na spotkania towarzyskie (między innymi na cynamonki i rogaliki), ale te muffinki to strzał w dziesiątkę na andrzejki. Zwłaszcza, że są gotowe w 30 minut, licząc zarówno czas przygotowania, jak i pieczenia. Pachną tak, że przy okazji nastrajają na święta, więc możesz zapamiętać recepturę i powtórzyć ją na Boże Narodzenie.

Proste muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz – przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ¼ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
  • cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie:

  1. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Zmniejsz nieco obroty miksera i dodawaj do masy partiami mleko, mąkę i olej, cały czas mieszając.
  2. Wsyp proszek do pieczenia i sodę. Dodaj wszystkie pomarańczowe składniki: sok, skórkę i ekstrakt. Krótko zmiksuj.
  3. Wyłóż masę do papilotek wciśniętych w blaszkę z wgłębieniami do babeczek lub do silikonowych foremek. Ciasto powinno je wypełniać do 2/3 wysokości.
  4. Posyp każdą porcję cukrem trzcinowym. Dzięki temu na wierzchu powstanie apetyczna, lekko skarmelizowana skorupka.
  5. Piecz muffiny pomarańczowe przez około 20 minut w 180°C (tryb góra dół). Kiedy wystygną, oprósz cukrem pudrem lub udekoruj wedle uznania. Poniżej znajdziesz kilka propozycji. 

Czym udekorować pomarańczowe muffinki?

Muffinki Ewy Wachowicz są proste i szybkie, więc zostaje ci sporo czasu na ewentualne dekorowanie. Jeśli chcesz wykorzystać go w ten sposób, mam dla ciebie kilka świetnych propozycji. Pulchne pomarańczowe cudeńka możesz ozdobić między innymi:

  • klasycznym lukrem glazurującym (z cukru pudru i wody lub soku z cytrusów) oraz skórką pomarańczy, by podbić smak ciasta.
  • sosem karmelowym, który świetnie komponuje się z pomarańczowymi nutami aromatycznymi. Przyrządzisz go łatwo z cukru, masła i śmietanki kremówki. Możesz także wykorzystać kajmak – wystarczy lekko do rozgrzać, żeby miał lekko płynną konsystencję. Możesz wykorzystać lukier i karmel jednocześnie, tworząc wzorki na muffinkach (jak na zdjęciu poniżej).
  • kremem z mascarpone i bitej śmietany – jego śnieżnobiały kolor pięknie kontrastuje z pomarańczowymi muffinkami, a poza tym jest gęsty i stabilny dzięki dodatkowi serka, więc nie spłynie z deseru. 
  • polewą czekoladową – sprawdzi się zarówno biała, jak i ciemna, gorzka czekolada. Wierzch muffinek możesz wtedy dodatkowo posypać płatkami migdałów lub orzechami. 

Fot. Getty/iStock, KateSmirnova

Źródło: ewawachowicz.pl