Która z tych trzech prezentowanych opcji jest najlepsza? Przerywanie imprezy, żeby pokroić ciasto. Ładowanie go każdemu z osobna na talerzyk i tworzenie zamieszania? Czy może przygotowanie od razu idealnych, indywidualnych porcji, które każdy może schwytać w każdej chwili i nawet nie potrzebuje spodeczka? Odpowiedź nasuwa się sama.
Na naszym kanale nadawczym znajdziesz wiele słodkich przepisów, które sprawdzą się na spotkania towarzyskie (między innymi na cynamonki i rogaliki), ale te muffinki to strzał w dziesiątkę na andrzejki. Zwłaszcza, że są gotowe w 30 minut, licząc zarówno czas przygotowania, jak i pieczenia. Pachną tak, że przy okazji nastrajają na święta, więc możesz zapamiętać recepturę i powtórzyć ją na Boże Narodzenie.
Proste muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz – przepis
Składniki:
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki oleju z pestek winogron
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ¼ szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
- cukier trzcinowy do posypania
Przygotowanie:
- Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Zmniejsz nieco obroty miksera i dodawaj do masy partiami mleko, mąkę i olej, cały czas mieszając.
- Wsyp proszek do pieczenia i sodę. Dodaj wszystkie pomarańczowe składniki: sok, skórkę i ekstrakt. Krótko zmiksuj.
- Wyłóż masę do papilotek wciśniętych w blaszkę z wgłębieniami do babeczek lub do silikonowych foremek. Ciasto powinno je wypełniać do 2/3 wysokości.
- Posyp każdą porcję cukrem trzcinowym. Dzięki temu na wierzchu powstanie apetyczna, lekko skarmelizowana skorupka.
- Piecz muffiny pomarańczowe przez około 20 minut w 180°C (tryb góra dół). Kiedy wystygną, oprósz cukrem pudrem lub udekoruj wedle uznania. Poniżej znajdziesz kilka propozycji.
Czym udekorować pomarańczowe muffinki?
Muffinki Ewy Wachowicz są proste i szybkie, więc zostaje ci sporo czasu na ewentualne dekorowanie. Jeśli chcesz wykorzystać go w ten sposób, mam dla ciebie kilka świetnych propozycji. Pulchne pomarańczowe cudeńka możesz ozdobić między innymi:
- klasycznym lukrem glazurującym (z cukru pudru i wody lub soku z cytrusów) oraz skórką pomarańczy, by podbić smak ciasta.
- sosem karmelowym, który świetnie komponuje się z pomarańczowymi nutami aromatycznymi. Przyrządzisz go łatwo z cukru, masła i śmietanki kremówki. Możesz także wykorzystać kajmak – wystarczy lekko do rozgrzać, żeby miał lekko płynną konsystencję. Możesz wykorzystać lukier i karmel jednocześnie, tworząc wzorki na muffinkach (jak na zdjęciu poniżej).
- kremem z mascarpone i bitej śmietany – jego śnieżnobiały kolor pięknie kontrastuje z pomarańczowymi muffinkami, a poza tym jest gęsty i stabilny dzięki dodatkowi serka, więc nie spłynie z deseru.
- polewą czekoladową – sprawdzi się zarówno biała, jak i ciemna, gorzka czekolada. Wierzch muffinek możesz wtedy dodatkowo posypać płatkami migdałów lub orzechami.
Fot. Getty/iStock, KateSmirnova
Źródło: ewawachowicz.pl

















