Jeśli jeszcze nie byłeś w tym sezonie na grzybobraniu, teraz masz doskonały powód. Jedne z najsmaczniejszych grzybów jadalnych są teraz w lasach i to w dużych ilościach. Nadają się do wszystkiego: do suszenia, smażenia, marynowania. Znajdziesz je zarówno w młodych lasach, jak i w starszych borach. Niektórzy nazywają te grzyby pieszczotliwie „kasztankami”, ze względu na ich kapelusze, które z góry wyglądają jak kasztany rozrzucone po ściółce. Co to za grzyby? Już ci zdradzam. 

Jesienne "kasztanki" - co to za grzyby?

Mowa oczywiście o podgrzybkach brunatnych (łac. Imleria badia, dawniej klasyfikowane jako Boletus badius). To jedne z najbardziej charakterystycznych i lubianych grzybów w Polsce. Są cenione za głęboki smak. Wystarczy dokładnie je oczyścić i już możesz wrzucać je na patelnię. Dobrze znoszą też suszenie – nie tracą smaku, a wręcz zyskuje na aromacie. W marynacie również świetnie się sprawdzają, więc warto przygotować z nich zapas pysznych słoików do spiżarni. 

Jak wygląda podgrzybek brunatny?

Kapelusz podgrzybka brunatnego ma kolor od ciemnobrązowego do niemal czarnego, często z lekko połyskującą skórką, która w wilgotne dni może być śliska. Rurki pod spodem są żółte, z czasem oliwkowe, a po uciśnięciu lekko sinieją. Trzon jest smukły, bez siateczki, w kolorze od jasnobrązowego do ciemnego, często jaśniejszy przy podstawie.

Możesz go pomylić z goryczakiem żółciowym, który również sinieje po dotknięciu, ale ma gorzki smak i charakterystyczną siateczkę na trzonie. Uważaj też na lekkie podobieństwo do borowika szatańskiego – ten jednak ma czerwonawy trzon i zupełnie inny zapach. Jeśli masz wątpliwości, nigdy nie ryzykuj.

Fot. Getty/iStock, DenisVesely

Gdzie rośnie podgrzybek brunatny? 

Szukaj go głównie w lasach iglastych – szczególnie pod sosnami i świerkami, ale zdarza się też w mieszanych. Podgrzybek brunatny tworzy mikoryzę głównie z drzewami iglastymi. Lubi kwaśne, piaszczyste gleby. Zazwyczaj pojawia się w grupach, więc jak znajdziesz jednego, rozejrzyj się dokładnie, bo może być ich więcej.

Sezon na podgrzybka brunatnego trwa od lipca aż do późnej jesieni, nawet do listopada, o ile nie ma mrozów. Najwięcej podgrzybków znajdziesz po kilku dniach od deszczu. 

Jak i gdzie zbierać podgrzybki brunatne?

Zbieraj grzyby młode, jędrne, z jasnym spodem. Starsze egzemplarze często bywają zaczerwione. Kapelusz może mieć nawet 15 cm średnicy, ale im młodszy, tym lepszy do suszenia i smażenia. Podgrzybka najlepiej wykręcaj, a miejsce po nim przykryj ściółką. To pozwoli zachować grzybnię.

Pamiętaj, że to jeden z najczęściej zbieranych grzybów w Polsce, więc warto mieć przy sobie nożyk i koszyk – nie reklamówkę! W plastikowych torbach grzyby się duszą i szybciej psują.

Jak przyrządzić podgrzybka brunatnego?

Możliwości jest mnóstwo. Ususz, żeby zimą mieć bazę do zup i bigosu. Usmaż z cebulką – będą idealne jako dodatek do ziemniaków albo jajecznicy. Możesz je też zamarynować w occie. W tej formie będą świetną przekąską na zimę. Podgrzybki to też znakomita baza do zup oraz gęstych sosów grzybowych. 

Porady zawarte w powyższym artykule to jedynie sugestia i nie zastępują profesjonalnej oceny. Jeśli nie jesteś w pełni pewny/pewna, że zebrane grzyby są jadalne, lepiej zrezygnuj z ich spożycia. Pamiętaj, że w razie wątpliwości należy skonsultować się z doświadczonym grzyboznawcą - w stacjach sanitarno-epidemiologicznych pełnią dyżury specjaliści, którzy bezpłatnie ocenią, czy dany grzyb jest jadalny.