Blok techniczny na jutro, zielnik na wczoraj i do tego wszystkiego na dokładkę klej w tubce… Potrzeby swoich dzieci najlepiej znają ich mamy. Podobnie trudne wyzwania jak przy kompletowaniu przyborów na technikę czyhają na rodziców także przy udziale ich pociech w kiermaszach świątecznych z ciasteczkami. Co zrobić, by uzbierać dobrą sumkę, a jednocześnie się nie narobić? Cake pops, czyli ciastka na patyku to rozwiązanie idealne.
Kiermasze świąteczne wszelkiego rodzaju to fantastyczna inicjatywa. Zwykle organizowane są w szczytnym celu i mają za zadanie przynieść pomoc potrzebującym, a przy okazji dać szansę lokalnym wspólnotom na wspólną zabawę i mile spędzony czas. Aktywizują także do pracy nad kiermaszowymi słodkościami najmłodszych. Problem miewają zwykle tylko rodzicie, który nierzadko muszą wymyślić taki przepis, który wpisze się w gusta dzieci.
Jakie ciasto upiec na kiermasz?
Babeczki, muffinki, ciasta z akcentami znanymi dzieciom z bajek czy kreskówek – tego rodzaju wypieki i słodkości z reguły „rządzą” na tego rodzaju zgromadzeniach. Czasy, gdy dzieci rzucały się na serniki i nudne przekładańce minęły już bezpowrotnie... Dlatego jeśli chcesz, by twoje dziecko mogło cieszyć się z owocnych wyników kiermaszowych sprzedaży, musisz ruszyć głową i znaleźć coś naprawdę godnego uwagi najmłodszych. Czymś takim z pewnością mogą być cake pops, czyli lizaki z ciastek bądź ciastka na patyku.
Co to jest cake pops?
Jak zwał, tak zwał. Ten wynalazek przywędrował do nas z kolorowej kuchni USA i Wielkiej Brytanii. Jego popularność absolutnie nie powinna dziwić. W końcu nie od dziś najmłodsi szaleją za lizakami i różnymi słodkościami dostępnymi w tak zwanych monoporcjach. Cake pops, bo tak nazywają się te ciasteczka w anglosaskim świecie, spełniają te wszystkie warunki najlepiej jak to tylko możliwe
A na dodatek robi się je szybciutko i to z resztek, przez co przypominają nieco stare, dobre bajaderki. Przed przystąpieniem do pracy warto jednak uzbroić się w specjalne patyczki.
Adobe Stock, Jane_S
Jeśli szukasz podobnie ciekawych pomysłów na inne okazje, koniecznie zapisz się do naszego kanału nadawczego na Facebooku. Redaktorzy i redaktorki serwisu MojeGotowanie.pl codziennie przygotowują wyjątkowe treści na wszelkie kulinarne tematy specjalnie dla ciebie!
Przepis na cake pops (ciastka na patyku)
Składniki:
- Ok. 500 g resztek z suchego ciasta (np. babka, ciasto jogurtowe, ciasto kakaowe)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g czekolady dowolnej
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- kolorowe posypka, wiórki migdałowe, kokosowe, orzechy włoskie i wszelkie inne atrakcyjne dla oka dodatki do posypania gotowych cake pops
Przygotowanie:
- Resztki ciastek wrzuć do malaksera i zmiel na pył. Wyłóż do miski i dodaj do nich serek mascarpone. Dokładnie wymieszaj, tworząc zwartą kulkę. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do zamrażarki na kwadrans.
- Gdy masa zostanie już dobrze schłodzona, wyjmij ją z zamrażalnika i uformuj z niej ręcznie kulki o wielkości lizaków. Następnie znów przełóż je do zamrażarki. Dobrze jest zrobić to tym razem w pudelku plastikowym do żywności. Uważaj by kulki nie stykały się ze sobą i nie psuły swojego kształtu.
- Rozpuść czekoladę na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Dodaj do niej łyżkę masła lub oleju.
- Przygotuj patyczki do cake pops, słomki lub inne paluszki, na które „nadziejesz” ciasteczka. Przed nakłuwaniem kulek mocz każdy patyczek w czekoladzie, a dopiero potem nakłuwaj kulkę.
- Mocz tak przygotowane „lizaki” w rozpuszczonej czekoladzie, czekając aż czekolada osiądzie na ciasteczku i przestanie z niego kapać. Następnie dekoruj kulki w dowolny sposób – mogą to być rozmaite cukrowe posypki, jak również rozdrobnione orzechy czy migdały. Dobrze jest stawiać tak przygotowane cake pops „na sztorc”, w pozycji pionowej, na przykład wkładając je do słoika.
- Gotowe kulki schłodź w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Źródło przepisu: burczymiwbrzuchu.pl

















