Te kruche ciasteczka od zawsze kojarzą mi się z babcią, która robiła je niemal na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na święta. A smakowały tak, że góra ciastek znikała błyskawicznie. Dziś często odtwarzam jej przepis, który mam zapisany w starym zeszycie i wciąż wychodzą idealne. Robię je tak jak ona, bez masła, a mimo tego wychodzą kruche w punkt, piaskowe, niemal rozpływające się w ustach. Jeśli więc masz w domu ręczną maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do ciastek, to zrób je razem ze mną. Zaproś dzieci do kręcenia, a będą zachwycone nie tylko ciastkami, ale także ich przygotowaniem.

Kruche ciastka z maszynki bez masła

Moja babcia kruche ciasteczka z maszynki robiła bez masła, bo na smalcu. Ten zawsze był w domu, zazwyczaj samodzielnie wytapiany w wielkich garnkach i używany nie tylko do smażenia, ale również do pieczenia. Ciastka z jego dodatkiem są dużo bardziej kruche niż maślane, a dodatkowo dłużej zachowują świeżość. Babcia zawsze robiła ciasto z co najmniej kilograma mąki, więc ciastek wystarczało na kilka dni, a smalec sprawiał, że cały czas smakowały jak świeżo upieczone. Dla mnie kilogram mąki to nieco za dużo więc zmniejszam w przepisie ilość składników o połowę. Do przygotowania tych ciasteczek konieczna jest nakładka do maszynki do mielenia mięsa. Taką nakładkę do ciastek kupisz bez problemu za kilka złotych. Można z niej robić ciastka w różnych kształtach, choć zazwyczaj używam klasycznego wzoru, jaki zobaczysz na zdjęciu poniżej.

Getty/iStock, Madeleine_Steinbach

Przepis na kruche ciasteczka z maszynki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Smalec wyjmij z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem, aby zmiękł.
  2. Pokrój go w kostkę i połącz w misce z mąką. Dodaj śmietanę, cukier i żółtka. Zagnieć szybko gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 3 godziny (możesz je również zostawić w chłodzie na całą noc).
  4. Chłodne kruche ciasto przeciskaj przez maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do ciastek. Krój je na długość ok. 4-5 cm. Jeśli ciasto nie chce się przeciskać przez maszynkę (lub jest za gęste), ociepl je chwilę w dłoniach. Ciepło sprawi, że łatwiej wyciśniesz ciasteczka. Aby były idealnie kruche, włóż wtedy gotową blachę z ciastkami na 10 minut do lodówki.
  5. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, aż się zrumienią.