Jeśli lubisz proste, łatwe i pełne smaku obiady z kurczaka, Tomasz Strzelczyk przychodzi z dopracowanym w szczegółach przepisem. W dodatku po przygotowaniach nie ma za dużo zmywania, bo cała potrawa piecze się w 1 naczyniu.
Jak zrobić pieczone udka kurczaka z warzywami sposobem Strzelczyka?
„Niby nic, a jednak... efekt końcowy się liczy!” - tak Pan Tomek zapowiedział swój przepis. Sprawdziłam i to danie to prawdziwa petardinia. Wśród składników znajdziesz same proste produkty: udka kurczaka, ziemniaki, marchewkę i cebulę, trochę przypraw. Żeby wyczarować z nich przepyszne danie obiadowe, trzeba się trzymać 1 zasady: mięso powinno się marynować przed pieczeniem minimum godzinę, a najlepiej całą noc. To sprawia, że potrawa jest bardzo aromatyczna, a prośby o dokładki - nieuniknione.
Jeśli chodzi o marynatę, to jogurt naturalny możesz zamienić na kefir lub maślankę (tę samą ilość). Pan Tomek użył m.in. suszonej czarnej bazylii, ale równie dobrze sprawdzi się zwykła zielona.
Co ciekawe, przed włożeniem udek do marynaty, kucharz ponakłuwał je nożem, by marynata szybciej dostała się do mięsa. Jeśli masz tylko godzinę na namaczanie kurczaka, skorzystaj z tej sprytnej rady. Do pieczenia kucharz wykorzystał specjalną patelnię bez rączki, ale jeśli takiej nie masz, równie dobrze możesz przygotować tę potrawę w klasycznym naczyniu żaroodpornym.
Przepis Tomasza Strzelczyka na udka kurczaka pieczone z warzywami i sosem
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 3 marchewki
- 6 niewielkich ziemniaków
Na marynatę:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżkę suszonego oregano
- 1 łyżkę suszonej bazylii
- 1 szczypta płatków chili
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 cebule
Dodatkowo:
- 4 ząbki czosnku
- 1/8 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
- Udka kurczaka umyj, osusz i wyluzuj z kości.
- Do dużej miski wlej jogurt, dodaj przyprawy (paprykę, kurkumę, oregano, bazylię, chili, sól i pieprz) i wymieszaj całość.
- Udka ponakłuwał nożem, po czym włóż je do przygotowanej marynaty.
- Cebule pokrój w półplasterki i dodaj je do marynaty. Wymieszaj całość.
- Tak zamarynowanego kurczaka włóż do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej - całą noc.
- Przed planowanym pieczeniem, wyjmij zamarynowanego kurczaka z lodówki, żeby osiągnął temperaturę pokojową.
- W tym czasie marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki.
- Ziemniaki również obierz, umyj, a następnie pokrój w ćwiartki.
- Udka wyjmij z marynaty i ułóż w naczyniu do pieczenia skórą do góry.
- Do marynaty, która została w misce, przełóż pokrojone warzywa - marchew i ziemniaki. Obtocz je dokładnie w resztce pysznego sosu.
- Następnie warzywami w marynacie obłóż mięso po bokach. Nie musisz zużywać całej cebuli z marynaty.
- Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 1 godzinę lub trochę dłużej.
- Zrób oliwę czosnkową: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą.
- 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij danie z piekarnika i polej z wierzchu świeżą oliwą czosnkową.
- Wstaw potrawę (bez przykrycia) z powrotem do piekarnika na ostatnie 10 minut pieczenia.
Udka kurczaka upieczone w ten sposób to prawdziwe niebo w gębie. Ja dodatkowo posypuję je drobno posiekaną natką. Danie sprawdza się na niedzielne rodzinne spotkanie, ale też na sycący obiad w tygodniu.
Źródło przepisu: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA
















