Niektórzy w Wigilię poszczą aż do kolacji, ale nie wszyscy dobrze to znoszą. Są sytuacje, w których trzeba coś zjeść. np. gdy kogoś od rana czeka cały dzień pracy fizycznej lub intensywnie ćwiczy i nie robi sobie wolnego w święta. Grubsza kromka takiego chleba załatwia u mnie problem do wieczora. W międzyczasie, gotując, próbuję też różnych dań. Zresztą przed świętami łatwo „najeść się” samym widokiem i zapachem pyszności. Do upieczenia tego chleba potrzebujesz naczynia żaroodpornego z żaroodporną pokrywką - może być np. żeliwna brytfanna.

Co zjeść na śniadanie wigilijne?

Zgodnie z tradycją, śniadanie również powinno być postne, a więc skromne i bezmięsne (z wyjątkiem ryb). Na takie śniadanie doskonale sprawdzi się jaglanka, kluski lub owsianka na wodzie czy też mleku z owocami. Zarówno jedna, jak i druga propozycja nasyci na dobre kilka godzin. Dozwolony jest też nabiał, a więc sery, jajka, mleko i jego przetwory. Prosta pasta z twarożku ze śledziem i szczypiorkiem lub koperkiem będzie smacznym rozwiązaniem na takie śniadanie i pomoże przetrwać do wieczerzy. 

Getty/iStock zia_shusha

W ramach postu jeść można też warzywa i grzyby, więc na śniadanie możesz spróbować np. śledzi gajowego w pomidorach z grzybami czy też podgrzać sobie porcję kapusty z grzybami i zjeść z chlebem. No właśnie, chlebem. A ten chleb może być absolutnie wyjątkowy, bo korzenny. Takie pieczywo pasować będzie do większości dań świątecznych. Nawet do zagryzania smażonego karpia. Ma zapach przypraw typowych dla piernika, a jednocześnie posmak zakwasu - dzięki niewielkiemu dodatkowi octu. Jeśli nie chcesz go używać, możesz pominąć. 

Przepis na chleb wigilijny

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300-400 ml letniej wody
  • 3/4 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki mąki typu 650 lub 500
  • 500 g mąki pszennej typ 650 lub 500
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki białego octu winnego

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj rozczyn: zalej drożdże letnią wodą, wsyp cukier i dodaj 1 łyżkę mąki (ze składników na ciasto chlebowe). Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.
  2. Wymieszaj w misce mąkę, otręby, sól i przyprawę korzenną.
  3. Przemieszaj rozczyn, dodaj go do mąki z dodatkami, wlej też oliwę i ocet. Wymieszaj łyżką w misce do wstępnego połączenia, następnie przełóż na blat roboczy i wyrób ręcznie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt twarde, dolej odrobinę wody podczas wyrabiania. 
  4. Uformuj ciasto w kulę, przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odłóż na 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Po upływie tego czasu uderz pięścią w ciasto, wyjmij na blat i uformuj z niego bochenek na kształt naczynia żaroodpornego*, w którym będzie się piekło, łączeniem do dołu. Formując, złóż ciasto „na trzy”:rozpłaszcz je na prostokąt i zawiń przeciwległe boki do środka - jak niemowlę w becik. Ponownie rozpłaszcz i zrób to samo. Powtórz składanie łącznie 3 razy. 
  6. Przykryj ściereczką i odłóż na 20 minut.
  7. Gdy chleb wyrasta, nagrzewaj piekarnik do 250 st. C z naczyniem z pokrywką, w którym będziesz piec chleb. Piekarnik i naczynie przed włożeniem chleba powinny być bardzo gorące.
  8. Przełóż bochenek do gorącego naczynia do pieczenia. Spryskaj z wierzchu wodą i oprósz ziarnami lub otrębami. Ostrym nożem lub żyletką natnij wierzch.
  9. Nałóż gorącą pokrywkę i włóż chleb w naczyniu na 2. półkę od dołu. Zmniejsz temperaturę do 230 st. C i piecz 40 minut. 
  10. Po upływie tego czasu otwórz piekarnik, zdejmij szybko pokrywkę, zamknij i dopiecz przez ok. 20 minut na złoty kolor. 
  11. Wyłącz piekarnik, wyjmij ostrożnie bochenek i wystudź na kratce przed pokrojeniem.

Źródło przepisu: Skutecznie.tv.

Z czym jeść chleb korzenny?

Chleb wigilijny pasuje doskonale do masła, ale też do śledzi. Mój mąż lubi położyć sobie na takiej kanapce śledzia z cebulką z oleju lub marynowanego, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zjeść ze smakiem Najprościej i najlepiej - to też dobry wariant na śniadanie przed Wigilią. Możesz też podać go do kapusty z grzybami lub grochem, do bigosu (lub podać go po podgrzaniu na takich pajdach).