Świąteczne ciasteczka to nie tylko typowe kruche ciastka z białym lukrem, korzenne pierniczki czy cynamonowe gwiazdki. Na moim słodkim stole już od kilku lat prym wiodą ciasteczka crinkles. Kto raz ich spróbuje, przepada i zakochuje się w ich głębokim smaku. Trudno się dziwić, bo są pyszne, chrupiące i słodkie w sam raz. 

Ciasteczka crinkles - co to za deser?

Crinkle cookies to inaczej popękane ciasteczka, tradycyjne pieczone w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych oraz Australii w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Są cudownie intensywne w smaku. Można powiedzieć, że ich środek nieco przypomina brownies (ponieważ jest wilgotny i bardzo czekoladowy), a z wierzchu obtoczone są masą cukru pudru, który wygląda na nich jak świeży śnieg. Ciasteczka crinkles podczas pieczenia delikatnie rosną i mocno pękają, a puder pięknie uwydatnia ciemne wnętrze. 

Klasyczne crinkle cookies są czekoladowe i takie właśnie polecam na zbliżające się święta. Jeśli ci zasmakują, możesz też upiec podobne ciastka cytrynowe lub kawowe. Mnóstwo przepisów na takie nietypowe wersje popękanych łakoci znajdziesz w sieci.

Fot. Getty/iStock, vm2002

Jak osiągnąć efekt popękanych i ośnieżonych ciasteczek?

Żeby uzyskać upragniony efekt pęknięć i oprószenia „śniegiem”, trzeba każde ciasteczko z osobna dokładnie oblepić cukrem pudrem. Warstwa cukru musi być gruba i jak najdokładniej pokrywać powierzchnię kulek. Ja często dociskam cukier ręką, by lepiej przylegał. Ostatnio opatentowałam też pomysł, żeby zastosować podwójne obtaczanie. Najpierw pokrywam kulki surowego ciasta drobnym cukrem do wypieków, a dopiero potem, dodatkowo, cukrem pudrem.

Ponieważ ciasto czekoladowe szybko ogrzewa się od dłoni, dobrym sposobem, by utrzymać jego chłodną temperaturę, jest założenie rękawiczek lateksowych i szybkie formowanie kulek.  Dla osiągnięcia zjawiskowego wyglądu, warto słodkim ciasteczkom dać ekstra czas na schłodzenie się w lodówce (po obtoczeniu w cukrze, a przed obtoczeniem w cukrze pudrze). Dodatkowe 20 minut w zimnie zrobi robotę. Twoje crinkles będą dobrze trzymać kształt i mieć ładne pęknięcia.

Przepis na amerykańskie ciasteczka chocolate crinkles

Składniki (na 20 ciasteczek):

  • 2 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g ciemnego kakao
  • 150 g cukru drobnego
  • 60 ml oleju neutralnego w smaku, np. ryżowego, słonecznikowego 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 110 g gorzkiej czekolady (ja daję 70% kakao)

Do obtoczenia ciasteczek:

  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę drobno posiekaj. 
  2. W misce wymieszaj olej, kakao, kawę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  3. Dodaj jajka i ponownie dokładnie wymieszaj składniki.
  4. Następnie do masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przemieszaj całość, dodając pod koniec posiekaną czekoladę.
  5. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
  6. 2 blaszki z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Cukier puder wsyp do miseczki i przemieszaj widelcem, żeby był sypki. Do drugiej miseczki wsyp drobny cukier do wypieków. 
  8. Ze schłodzonego ciasta formuj niewielkie kulki, obtaczaj je najpierw w drobnym cukrze. Najlepiej rób to w rękawiczkach. 
  9. Kulki ułóż na płaskich talerzach i wstaw do lodówki jeszcze na ok. 20 minut. Im lepiej będą schłodzone, tym ładniejszy efekt wizualny dadzą po upieczeniu. 
  10. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C.
  11. Czekoladowe kulki wyciągnij z lodówki i obtocz je dokładnie w cukrze pudrze, a następnie odkładaj na blaszkę w sporych odstępach.
  12. Ciasteczka piecz ok. 10-12 minut, aż popękają i urosną.
  13. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj 4-5 minut i przenieś je na kratkę do studzenia.

Te śliczne ciasteczka najlepiej upiec parę dni przed świętami, schować do szczelnego pojemnika i przechowywać w temperaturze pokojowej. Do 4 dni będą chrupiące i świeżutkie.