Świąteczne ciasteczka to nie tylko typowe kruche ciastka z białym lukrem, korzenne pierniczki czy cynamonowe gwiazdki. Na moim słodkim stole już od kilku lat prym wiodą ciasteczka crinkles. Kto raz ich spróbuje, przepada i zakochuje się w ich głębokim smaku. Trudno się dziwić, bo są pyszne, chrupiące i słodkie w sam raz.
Ciasteczka crinkles - co to za deser?
Crinkle cookies to inaczej popękane ciasteczka, tradycyjne pieczone w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych oraz Australii w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Są cudownie intensywne w smaku. Można powiedzieć, że ich środek nieco przypomina brownies (ponieważ jest wilgotny i bardzo czekoladowy), a z wierzchu obtoczone są masą cukru pudru, który wygląda na nich jak świeży śnieg. Ciasteczka crinkles podczas pieczenia delikatnie rosną i mocno pękają, a puder pięknie uwydatnia ciemne wnętrze.
Klasyczne crinkle cookies są czekoladowe i takie właśnie polecam na zbliżające się święta. Jeśli ci zasmakują, możesz też upiec podobne ciastka cytrynowe lub kawowe. Mnóstwo przepisów na takie nietypowe wersje popękanych łakoci znajdziesz w sieci.
Fot. Getty/iStock, vm2002
Jak osiągnąć efekt popękanych i ośnieżonych ciasteczek?
Żeby uzyskać upragniony efekt pęknięć i oprószenia „śniegiem”, trzeba każde ciasteczko z osobna dokładnie oblepić cukrem pudrem. Warstwa cukru musi być gruba i jak najdokładniej pokrywać powierzchnię kulek. Ja często dociskam cukier ręką, by lepiej przylegał. Ostatnio opatentowałam też pomysł, żeby zastosować podwójne obtaczanie. Najpierw pokrywam kulki surowego ciasta drobnym cukrem do wypieków, a dopiero potem, dodatkowo, cukrem pudrem.
Ponieważ ciasto czekoladowe szybko ogrzewa się od dłoni, dobrym sposobem, by utrzymać jego chłodną temperaturę, jest założenie rękawiczek lateksowych i szybkie formowanie kulek. Dla osiągnięcia zjawiskowego wyglądu, warto słodkim ciasteczkom dać ekstra czas na schłodzenie się w lodówce (po obtoczeniu w cukrze, a przed obtoczeniem w cukrze pudrze). Dodatkowe 20 minut w zimnie zrobi robotę. Twoje crinkles będą dobrze trzymać kształt i mieć ładne pęknięcia.
Przepis na amerykańskie ciasteczka chocolate crinkles
Składniki (na 20 ciasteczek):
- 2 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 50 g ciemnego kakao
- 150 g cukru drobnego
- 60 ml oleju neutralnego w smaku, np. ryżowego, słonecznikowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 110 g gorzkiej czekolady (ja daję 70% kakao)
Do obtoczenia ciasteczek:
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Czekoladę drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj olej, kakao, kawę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
- Dodaj jajka i ponownie dokładnie wymieszaj składniki.
- Następnie do masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przemieszaj całość, dodając pod koniec posiekaną czekoladę.
- Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
- 2 blaszki z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Cukier puder wsyp do miseczki i przemieszaj widelcem, żeby był sypki. Do drugiej miseczki wsyp drobny cukier do wypieków.
- Ze schłodzonego ciasta formuj niewielkie kulki, obtaczaj je najpierw w drobnym cukrze. Najlepiej rób to w rękawiczkach.
- Kulki ułóż na płaskich talerzach i wstaw do lodówki jeszcze na ok. 20 minut. Im lepiej będą schłodzone, tym ładniejszy efekt wizualny dadzą po upieczeniu.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C.
- Czekoladowe kulki wyciągnij z lodówki i obtocz je dokładnie w cukrze pudrze, a następnie odkładaj na blaszkę w sporych odstępach.
- Ciasteczka piecz ok. 10-12 minut, aż popękają i urosną.
- Po wyjęciu z piekarnika poczekaj 4-5 minut i przenieś je na kratkę do studzenia.
Te śliczne ciasteczka najlepiej upiec parę dni przed świętami, schować do szczelnego pojemnika i przechowywać w temperaturze pokojowej. Do 4 dni będą chrupiące i świeżutkie.
















