Jak szybko wyprowadzić z równowagi Warmiaka? To pestka. Wystarczy pomylić Warmię z Mazurami. Niemniej jednak lata mijają, więc różnice między tymi dwoma regionami Polski coraz bardziej się zacierają, a swoje robi także postępujące mieszanie w tym miejscu ludności z innych regionów Polski.
Wielka wędrówka ludów, w wyniku której na Warmię i Mazury ściągnęły tysiące Polaków ze wschodnich rubieży II Rzeczpospolitej, wpłynęła nie tylko na zanikanie pewnych lokalnych różnic między Warmią a Mazurami, ale także na lokalną kuchnię.
Plince z pomoćką - co to za danie?
Jak w soczewce widać to na przykładzie dania, które dziś uchodzi za chlubę Olsztyna i okolic – chodzi tu o plince z pomoćką. Plince, czyli po prostu lokalne placki ziemniaczane były chętnie smażone przez zaradne warmińskie i mazurskie gospodynie jeszcze przed II wojną światową, jako danie proste, tanie, a przede wszystkim bardzo sycące.
Do powstania kulinarnej fuzji smaków i połączenia plinców z pomoćką miało dojść dopiero po przybyciu na północ Polski przesiedleńców ze wschodniej Polski. To oni „przynieśli” ze sobą przepis na pomoćkę, czyli równie sycący dodatek do ziemniaczanych placków. To nic innego jak utarty twaróg ze śmietaną z dodatkami. Takie zestawienie łączono nie tylko na słono, ale także na słodko – choćby z samym cukrem czy z musem jabłkowym. Wówczas jednak bez dodatku czosnku i cebuli...
Przepis na plince z pomoćką (warmińskie placki ziemniaczane z twarogiem)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2-3 łyżki mąki
- Sól
- Pieprz
- Opcjonalnie: kminek, majeranek
- Olej do smażenia
- 200 g sera białego
- 2-3 łyżki śmietany
- Kawałek cebuli i 1-2 ząbki czosnku do twarogu
- Świeży szczypiorek
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania plinców, czyli placków ziemniaczanych. Zetrzyj ziemniaki, cebulę, dodaj mąkę, sól i pieprz, wbij jajko. Wszystko wymieszaj dokładnie.
- Twaróg utłucz widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj śmietanę, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę i 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszaj.
- Smaż plince na dobrze rozgrzanej patelni z duża ilością oleju. Placki powinny być spore – ok. 10 cm długości i ok. 1 cm grubości.
- Podawaj odsączone z tłuszczu placki z gotową pomoćką z twarogu i dodatków. Z góry posyp całe danie świeżym posiekanym szczypiorkiem.

















