Placki ziemniaczane można przygotowywać z surowych, jak i gotowanych ziemniaków, ale zwykle dorzuca się do nich dość podobne składniki. Podstawowy zestaw to jajko, mąka i trochę soli oraz opcjonalnie cebulka czy czosnek. Włosi jednak robią to inaczej i otrzymują coś absolutnie wyjątkowego.

Nie ma tu ani jajka, ani mąki, ale za to obowiązkowo dodaje się coś innego. Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane na włoską nutę, a gdy raz ich spróbujesz, nie wrócisz już do tych tradycyjnych. 

Jak zrobić placek ziemniaczany po włosku?

Włoskie placki ziemniaczane robi się na calutką patelnię, a dopiero potem kroi na kawałki jak pizzę. To jednak nie koniec różnic, bo nie ma tam ani grama mąki oraz żadnego jajka. danie nazywa się frico i podobno początki jego historii sięgają już 1450 roku. Kiedyś było jednak jedzeniem biedoty, ale teraz zajadają się nim, wszyscy.

W czym tkwi fenomen tych placków gigantów? Ich sekretem jest dodatek sera i to nie byle jakiego, tylko włoskiego montasio. To wyjątkowo kremowy i łagodny gatunek, który idealnie topi się na patelni, sprawiając że ziemniaczana masa na placki pięknie zapieka się w równy, płaski placuszek z rumianą skórką. Do tego jeszcze tylko cebula, trochę wody, soli i oliwa do smażenia, a pyszny obiad będzie gotowy w 20 minut.

Włoski placek frico - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 50 g cebuli
  • 250 g sera montasio
  • odrobina wody
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obierz i pokrój w piórka.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż całość przez około 2 minuty.
  3. Gdy cebula się zarumieni, dodaj tarte ziemniaki. Posól całość, podlej odrobiną wody i podgrzewaj jeszcze przez około 15 minut.
  4. Po tym czasie dodaj pokrojony w kostkę ser, wymieszaj aż się całkowicie rozpuści.
  5. Połącz wszystko i równomiernie rozłóż masę na patelni. Tak przygotowany placek smaż na niewielkiej mocy palnika aż ładnie zetnie się i zarumieni od spodu.
  6. Następnie ostrożnie przewróć placek na drugą stronę i smaż aż nabierze złocistego koloru.

Źródło: Instagram.com/pan.lengus/