Placki ziemniaczane można przygotowywać z surowych, jak i gotowanych ziemniaków, ale zwykle dorzuca się do nich dość podobne składniki. Podstawowy zestaw to jajko, mąka i trochę soli oraz opcjonalnie cebulka czy czosnek. Włosi jednak robią to inaczej i otrzymują coś absolutnie wyjątkowego.
Nie ma tu ani jajka, ani mąki, ale za to obowiązkowo dodaje się coś innego. Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane na włoską nutę, a gdy raz ich spróbujesz, nie wrócisz już do tych tradycyjnych.
Jak zrobić placek ziemniaczany po włosku?
Włoskie placki ziemniaczane robi się na calutką patelnię, a dopiero potem kroi na kawałki jak pizzę. To jednak nie koniec różnic, bo nie ma tam ani grama mąki oraz żadnego jajka. danie nazywa się frico i podobno początki jego historii sięgają już 1450 roku. Kiedyś było jednak jedzeniem biedoty, ale teraz zajadają się nim, wszyscy.
W czym tkwi fenomen tych placków gigantów? Ich sekretem jest dodatek sera i to nie byle jakiego, tylko włoskiego montasio. To wyjątkowo kremowy i łagodny gatunek, który idealnie topi się na patelni, sprawiając że ziemniaczana masa na placki pięknie zapieka się w równy, płaski placuszek z rumianą skórką. Do tego jeszcze tylko cebula, trochę wody, soli i oliwa do smażenia, a pyszny obiad będzie gotowy w 20 minut.
Włoski placek frico - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 50 g cebuli
- 250 g sera montasio
- odrobina wody
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obierz i pokrój w piórka.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż całość przez około 2 minuty.
- Gdy cebula się zarumieni, dodaj tarte ziemniaki. Posól całość, podlej odrobiną wody i podgrzewaj jeszcze przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojony w kostkę ser, wymieszaj aż się całkowicie rozpuści.
- Połącz wszystko i równomiernie rozłóż masę na patelni. Tak przygotowany placek smaż na niewielkiej mocy palnika aż ładnie zetnie się i zarumieni od spodu.
- Następnie ostrożnie przewróć placek na drugą stronę i smaż aż nabierze złocistego koloru.
Źródło: Instagram.com/pan.lengus/

















