Jak powinna smakować i wyglądać idealna szarlotka? W Polsce zgodzimy się chyba co do jednego – dobrze by było, gdyby miała w sobie trzy podstawowe elementy, a zatem: smaczne kruche ciasto, solidny jabłkowy wsad i najlepiej jeszcze nadającą lekkości piankę z białek.

Taka właśnie jest też nasza dzisiejsza bohaterka, czyli szarlotka na mące migdałowej. Jak podpowiada jej nazwa – absolutnie nie jest to szarlotka najzwyklejsza na świecie. 

Jak zrobić szarlotkę bez mąki pszennej?

Ciasto z mąki migdałowej ma oczywiście nieco inne właściwości niż to na zwykłej mące pszennej, niemniej jednak idealnie nadaje się do stworzenia duetu marzeń z jabłkami. A właściwie tercetu – bo jak już wspomnieliśmy, w naszej wspaniałej szarlotce swoją ważną rolę gra także puszysta pianka.

Całość wieńczy jeszcze dodatkowa warstwa kruchego ciasta. Tę należy zetrzeć na wierzch za pomocą tarki. Uważać trzeba na jedno – uda się to tylko wówczas, gdy dobrze schłodzi się kulkę z ciasta.

Przepis na szarlotkę na mące migdałowej

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • 60 g cukru lub erytrytolu, dodatkowo 1-2 łyżki do ubicia piany z białek
  • 3 jajka
  • 3-4 dużej jabłka
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Masło wymieszaj mąką migdałową żółtkami (białka ostrożnie oddziel, przydadzą się do przygotowania pianki) i z cukrem lub wybranym słodzikiem (ilość cukru możesz zwiększyć, jeśli lubisz słodsze ciasta). Wyrób szybko ciasto, uformuj z niego dwie kule. Owiń je w folię i odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  2. W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz owoce, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i upraż na patelni. Możesz zrobić to z dodatkiem masła, ewentualnie odrobiny cukru, jeśli dysponujesz wyjątkowo kwaśną odmianą.
  3. Białka ubij z małą szczyptą soli i cukrem (1-2 łyżki) na sztywną pianę.
  4. Przygotuj foremkę o wymiarach 15x25 cm. Dokładnie natłuść ją i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż ciasto do blaszki, wcześniej lekko je wałkując. Zrób dziurki za pomocą widelca i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. Czas pieczenia powinien wynosić ok 15 minut, program pieczenia – termoobieg. 
  6. Wyłóż jabłka na podpieczony spód i dokładnie je rozprowadź. Następnie wyłóż na wierzch pianę oraz zetrzyj warstwę ciasta na tarce.
  7. Piecz przez kolejnych 10-15 minut.

Smacznego!