Śni mi się czasem taki kulinarno-towarzyski koszmar, że goście mają przyjść za 30 minut, a ja zapomniałam o czymś słodkim na przywitanie. Dlatego staram się mieć zawsze pod ręką przepis na szybko, który pozwoli mi zachować twarz. I tu wkracza błyskawiczny wypiek z kaszy manny, który da się zrobić nawet w mniej niż pół godziny, a znajomych lub rodzinę już od progu przywita piękny zapach. Słodkie, maślane ciasteczka są lekko popękane i kruche z zewnątrz, za to ich środek jest niezwykle lekki i delikatny. A to za sprawą starannego doboru składników. Ważnym dodatkiem jest jogurt, dzięki któremu ciastka nie wysychają na kamyczki, a pozostają lekko wilgotne.
Jogurtowe ciasteczka z kaszy manny – przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 125 g cukru
- 125 g masła
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 łyżka dowolnego gładkiego dżemu
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 450 g kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo: cukier do obtoczenia
Przygotowanie:
- Wyjmij jajka i jogurt z lodówki z wyprzedzeniem, żeby składniki nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu łatwiej będzie stworzyć gładkie ciasto.
- Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj dżem (najlepiej jasny, na przykład brzoskwiniowy) oraz jogurt. Dodaj sól, cynamon, esencję waniliową i proszek do pieczenia, a następnie roztopione i przestudzone masło. Na koniec wsyp powoli kaszę manną, cały czas mieszając masę.
- Odstaw ciasto na około 10 minut do lodówki, żeby kasza manna napęczniała. Jeśli jeszcze za bardzo się klei, możesz schładzać je nieco dłużej.
- Uformuj ciasto w kuleczki. Każdą z nich przyciskaj z jednej strony do cukru wysypanego do miseczki, tak żeby się przykleił. Rozłóż je a blaszce wyścielonej pergaminem, posypką do góry.
- Piecz ciasteczka z kaszy manny w 200°C (tryb góra dół) przez około 15 minut. Powinny przyjąć złocistą barwę i lekko popękać z wierzchu. Nie przejmuj się, jeśli wydają ci się jeszcze dość miękkie. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze lekko stężeją i staną się chrupiące.
W jaki sposób można urozmaicić ciastka z kaszy manny?
Ten przepis to tak naprawdę baza, którą można łatwo rozbudowywać. Ciasteczka mają w sobie aromat wanilii i cynamonu, by były idealnym wypiekiem na jesienne podwieczorki lub drugie śniadanie w deszczowy dzień, ale możesz je pominąć, jeśli nie przepadasz za korzennymi smakami. W zamian sięgnij na przykład po aromat rumowy lub skórkę cytryny, które doda ciastkom cytrusowej świeżości.
Dobrym pomysłem jest dorzucenie do masy wiórków kokosowych lub innego rodzaju bakalii, na przykład kawałeczków żurawiny lub kandyzowanej skórki pomarańczy. Możesz także dołożyć rozdrobnione orzechy lub kropelki czekoladowe, żeby stworzyć wypiek w stylu „piegusków". A jeśli bliższe twojemu sercu są raczej markizy, tutaj też możesz zadziałać. Złącz dwa ciastka gęstym dżemem lub kremem orzechowym – to nie kosztuje wiele dodatkowego wysiłku, a efekt masz jak z cukierni.

















