Są takie dni, kiedy wszyscy mamy tak wielką ochotę na domowe słodkości, że żadna siła nie wstrzyma nas od tego, by zacząć piec ciasto. Niestety to pragnienie często dziwnie łączy się z gnieżdżącym się gdzieś wewnątrz nas lenistwem – w końcu upieczenie przekładańca z prawdziwego zdarzenia to niemal pół dnia roboty!
Na szczęście są takie przepisy, które wcale nie wymagają mozolnego ucierania kremów, miksowania tuzinów jaj na kolejne biszkopty i innych tego typu żmudnych przedsięwzięć.
Z pewnością do tego zbioru receptur należy właśnie ten przepis na maślane ciasto cytrynowe. Nie bez przyczyny nosi ono miano najlepszego i najszybszego tego typu wypieku na świecie. Nikt się przy nim nie narobi, a każdemu z pewnością wyjdzie tak samo dobrze. Czy można chcieć więcej?
Przepis na maślane ciasto cytrynowe
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- Skórka z 1 cytryny
- Sok z 1 cytryny
- Kilka plastrów cytryny do ozdoby
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania foremki – do tego ciasta będzie potrzebna keksówka o długości 28 cm. Lekko posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Utrzyj miękkie masło z cukrem za pomocą miksera na puszystą i gładką masę.
- Wbijaj kolejne jajka, sok z cytryny, mleko i ucieraj dalej, a na końcu dodaj pozostałe, suche składniki wraz z przesianą przez sitko mąką. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką, szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach – wszystko po to, by nie odpowietrzyć ciasta.
- Wylej ciasto do keksówki. Wyrównaj wierzch. Wyłóż na wierzch kilka plastrów cytryny dla ozdoby.
- Piecz w piekarniku rozgranym do temperatury 180 st. C (program termoobieg) przez ok. 40 minut.
- Sprawdź gotowość wypieku za pomocą drewnianego patyczka. W razie potrzeby piecz przez następnych 5-10 minut.
- Krój dopiero po wstępnym ostygnięciu.
Jak efektownie i łatwo ozdobić maślane ciasto cytrynowe?
Ciasto jest tak proste, że nie trzeba robić do niego żądnego lukru. Mało tego – zapomnij także o sypaniu go cukrem pudrem dla ozdoby. O ten aspekt zadbaj jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia. Kilka plastrów cienko pokrojonej cytryny (tej samej, którą wycisnąłeś wcześniej) doskonale sprawdzi się na wierzchu wypieku i da fenomenalny wizualny efekt po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!

















