Są takie dni, kiedy wszyscy mamy tak wielką ochotę na domowe słodkości, że żadna siła nie wstrzyma nas od tego, by zacząć piec ciasto. Niestety to pragnienie często dziwnie łączy się z gnieżdżącym się gdzieś wewnątrz nas lenistwem – w końcu upieczenie przekładańca z prawdziwego zdarzenia to niemal pół dnia roboty!

Na szczęście są takie przepisy, które wcale nie wymagają mozolnego ucierania kremów, miksowania tuzinów jaj na kolejne biszkopty i innych tego typu żmudnych przedsięwzięć. 

Z pewnością do tego zbioru receptur należy właśnie ten przepis na maślane ciasto cytrynowe. Nie bez przyczyny nosi ono miano najlepszego i najszybszego tego typu wypieku na świecie. Nikt się przy nim nie narobi, a każdemu z pewnością wyjdzie tak samo dobrze. Czy można chcieć więcej?

Przepis na maślane ciasto cytrynowe 

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki 
  • 3/4 kostki masła 
  • 1 szklanka cukru
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sok z 1 cytryny
  • Kilka plastrów cytryny do ozdoby
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania foremki – do tego ciasta będzie potrzebna keksówka o długości 28 cm. Lekko posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Utrzyj miękkie masło z cukrem za pomocą miksera na puszystą i gładką masę.
  3. Wbijaj kolejne jajka, sok z cytryny, mleko i ucieraj dalej, a na końcu dodaj pozostałe, suche składniki wraz z przesianą przez sitko mąką. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką, szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach – wszystko po to, by nie odpowietrzyć ciasta.
  4. Wylej ciasto do keksówki. Wyrównaj wierzch. Wyłóż na wierzch kilka plastrów cytryny dla ozdoby.
  5. Piecz w piekarniku rozgranym do temperatury 180 st. C (program termoobieg) przez ok. 40 minut. 
  6. Sprawdź gotowość wypieku za pomocą drewnianego patyczka. W razie potrzeby piecz przez następnych 5-10 minut.
  7. Krój dopiero po wstępnym ostygnięciu.

Jak efektownie i łatwo ozdobić maślane ciasto cytrynowe?

Ciasto jest tak proste, że nie trzeba robić do niego żądnego lukru. Mało tego – zapomnij także o sypaniu go cukrem pudrem dla ozdoby. O ten aspekt zadbaj jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia. Kilka plastrów cienko pokrojonej cytryny (tej samej, którą wycisnąłeś wcześniej) doskonale sprawdzi się na wierzchu wypieku i da fenomenalny wizualny efekt po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!