Litwa słynie z potraw, w których ziemniaki grają pierwsze skrzypce. Słynne cepeliny i kugel to tylko kilka z nich. I choć równie często jak my sięgają po to warzywo, potrafią z niego wyczarować rzeczy, które u nas nie są tak popularne. Połączenie ugotowanych i surowych ziemniaków w jednym daniu to ich specjalność - widać to choćby w kartaczach. A skoro to się sprawdza, to czemu nie przenieść tego pomysłu na placki ziemniaczane? Poznaj bulviniai blynai - placki ziemniaczane po litewsku.
Jak Litwini robią swoje placki ziemniaczane?
Na pierwszy rzut oka mogą przypominać nasze, grubsze niż zwykle placki, ale wystarczy je rozkroić, by przekonać się, że to zupełnie co innego. W środku kryje się farsz - kremowy, lekko ziołowy, z wyczuwalnym smakiem koperku i sera. Sama masa ziemniaczana też jest inna. Mieszanka ugotowanych i surowych ziemniaków daje lepszy balans między chrupiącą a miękką strukturą.
Aby przygotowania poszły szybciej, ziemniaki możesz przygotować dzień wcześniej - ugotować, rozgnieść na purée i odstawić do lodówki. Surowe zetrzyj tuż przed smażeniem, by nie sczerniały. Farsz również możesz zrobić zawczasu. Wystarczy wyjąć go z lodówki i ogrzać do temp. pokojowej.
Najpierw trzeba przygotować bazę - połowę ziemniaków ugotuj i porządnie utłucz, drugą połowę zetrzyj i odciśnij. Tę masę połącz i dopraw, dodaj trochę mąki ziemniaczanej. Masa ma być lepka, ale nie płynna. Osobno zrob farsz: biały ser, śmietana, zielenina i starty ser żółty. Wszystko przypraw i wymieszaj.
Kładź porcje masy ziemniaczanej na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, na to szybko nałóż łyżkę farszu, rozsmaruj i przykryj z wierzchu łyżką masy kartoflanej, rozpłaszczając i formując owalne lub okrągłe placki. Smaż z obu stron na złoto.
Przepis na litewskie placki ziemniaczane
Składniki:
- 700 g surowych ziemniaków typu C
- 700 g ugotowanych ziemniaków typu C
- 200 g twarogu
- 1-2 łyżki startego sera żółtego
- 2-4 łyżki śmietany
- 2 łyżki koperku
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Dodatkowo, opcjonalnie: posiekana cebula dymka ze szczypiorkiem do nadzienia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie utłucz.
- Drugą połowę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij dobrze z nadmiaru płynu.
- Połącz oba rodzaje ziemniaków, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, by masa była zwarta.
- W osobnej misce połącz rozdrobniony biały ser, śmietanę, koperek, żółty ser i ewentualnie dymkę. Dopraw solą i pieprzem.
- Z masy ziemniaczanej formuj placuszki. Na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu, zaklej brzegi i spłaszcz.
- Rozgrzej olej na patelni. Smaż placki z obu stron na rumiano.
- Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj na gorąco z łyżką śmietany lub sosem jogurtowym.
Jak podawać placki ziemniaczane z twarogiem?
Do tych placków pasuje świetnie kwaśna śmietana, ale możesz też podać je nieco lżej i inaczej: z sosem jogurtowym z czosnkiem i koperkiem. Pasować będzie też podsmażona cebulka lub sos z grzybów leśnych lub pieczarek. Placki ziemniaczane po litewsku pasować będą też do zasmażanych buraczków na ciepło.
















